Njive u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
Njive u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2024, 07:56

Danas konačno rešenje za Popučke, a sutra...?

č: | fb:

"Danas stiglo sedamdeset!", kaže mi službenica na šalteru. Širi oči, rukom pokazuje gomilu papira, govori sa pola glasa. Zadužena od rukovodstva Gradske uprave da prima samo podneske građana na Nacrt Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke, kako je plan zvanično kršten.

 

To je bio ponedeljak, poslednji čas. Šuška se da je primedbi na ovaj plan stiglo mnogo više. Eto, biće posla za činovništvo i gradsku Komisiju za planove koja pisanija sugrađana mora pročitati i na sve odgovoriti. Javna sednica Komisije za planove na kojoj će građani, nadam se, dobiti odgovore zakazana je za četvrtak, 8. februar u 12 časova na prvom spratu u zgradi Gradske uprave u Valjevu.

 

Popučani se pokrenuli. Bune se. Proteklih godinu, dve i Srbija se buni. Demonstracije protiv litijuma, za čist vazduh, pa u Valjevu borba za održivo Divčibare, borba komšija protiv NIS pumpe, pa stanari iz Vlade Danilovića protiv bespravne gradnje. I evo sad Popučani, ukratko rečeno, protiv plana za Popučke.

 

Da nešto nije u redu sa planom videlo se i na javnoj prezentaciji koja je održana u Gradu 18. januara. Članovi Komisije za planove, urbanističko činovništvo, bili potpuno nespremni i vrlo neraspoloženi da odgovaraju na pitanja dvadesetak meštana Popučaka, koji su se, izgleda, pojavili neočekivano.

 

Glavni junak tog dana je bio predsednik Komisije za planove, arhitekta iz Beograda, dr Igor Marić koji je obasipao prisutne biserima tipa "ne moramo da održavamo javnu raspravu, to je naša dobra volja", "ne možete sad da postavljate pitanja već idite na četvrti sprat" i slično. Odgovorni urbanista, arhitekta Dragana Biga u ime izrađivača nacrta dokumenta, preduzeća Arhiplan doo iz Aranđelovca, nije mogla da se seti kada je i sa kim bila u mesnoj zajednici Popučke da se konsultuje oko predloženih planskih rešenja. "Sve je urađeno po zakonu i po pravilima struke", rekla je Biga na opasku da niko od učesnika javne prezentacije nije znao za taj tajni skup u MZ Popučke. Neki glasovi govore da je to u stvari bio partijski skup seoskog SNS-a, na kome je došlo do žučne rasprave i svađe. Ne zna se tačno ko se svađao i zbog čega.

Zabrinuti popučani na savetovanju u restoranu Jefimija

Zabrinuti popučani na savetovanju u restoranu Jefimija

 

Popučani su se brže-bolje organizovali da vide šta će i kako će, napravili sastanak u restoranu Jefimija u Tešnjaru, jer vlasnik Malog raja u Popučkama nije mogao da im ustupi prostorije zbog zauzetosti. Dogovoreno da se stvar razglasi po selu i po Valjevu, da se zove u pomoć svako ko može da pomogne, da se pišu primedbe i pritužbe na plan, da ih bude što više. Plan Popučana je za sada uspeo. Meštanima pomagali advokat Sreten Đorđević i drugi advokati, kao i udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva i udruženja RERI i Nova planska praksa iz Beograda. I tako u Gradsku upravu stiglo stotinak primedbi. Ceo poduhvat usmeravala Popučanka, Gordana Jelisavčić. I sad je, kao što se zna, na redu da se ide u Gradsku upravu tog 8. februara.

 

Vizija budućnosti - potpuna rasprodaja zemljišta?!

 

Za mene je neprihvatljivo ono što je kao vizija budućnosti ponuđeno javnosti povodom javnog uvida u Nacrt Plana generalne regulacije za selo Popučke. Namera onih koji su plan naručili, kao i namera onih koji plan pripremaju, nikakve veze nema sa potrebama građana, ni Popučaka, ni Valjeva. Plan za Popučke predstavlja završnu fazu pripreme za potpunu rasprodaju zemljišta i žitelja u Valjevu domaćim i svetskim bogatim i prebogatim investicijama i investitorima. Ono što donosi Plan za Popučke pripremila je ranije Vlada Srbije donošenjem regionalnih planova kojim se stvaraju uslovi za izgradnju potrebne infastrukture za fabrike, proizvodne i poslovne objekte neviđenih razmera, ne samo u Popučkama u Valjevu, već u celoj Zapadnoj Srbiji. To se ljudima u Popučkama ne dopada. S pravom.

 

"Pa ovo je gore od prodaje i izdaje Kosova", uzviknuo je moj komšija iz detinjstva, bivši sudija, sadašnji advokat Slobodan Boba Vasiljević, kad sam mu ukratko prepričao šta Plan za Popučke predviđa. On se brine za svog tasta sa imanjem u Popučkama. Kažem mu da čovek ne zna šta mu se sprema, da su ranije usvojeni planovi, da je bio rani javni uvid, da niko nije bio, niti zna. Boba me prekide pa kaže: "Šta ima ja da znam? To jednostavno ne može da prođe preko naših glava!".

Nacrt Plana

Nacrt Plana

 

Odluku da se pristupi izradi novog plana za Popučke doneli su odbornici grada Valjeva u maju 2022. godine. Šta su u stvari odbornici, predstavnici svih građana Valjeva usvojili? U Službenom glasniku grada Valjeva broj 5/22 stoji da je cilj izrade plana za Popučke "stvaranje planskog osnova za izdavanje lokacijskih uslova, odgovarajućih građevinskih dozvola, izradu urbanističko-tehničkih dokumenata, izdavanje uslova nadležnih preduzeća i organa i organizacija u skladu sa zakonom".

 

I još malo stručnih eufemizama iz odborničkog dvoprsta: "Ovim Planom se sagledavaju prostorne i urbanističke mogućnosti neposrednog i šireg okruženja, u cilju optimalnog korišćenja mogućnosti ovog prostora, odnosno definisanje javnog interesa, stvaranje planske mogućnosti za sprovođenje regulacije trasa za infrastrukturne koridore, u cilju unapređenja predmetnog prostora kao privredne zone za izgradnju novih sadržaja, obezbeđivanje kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju". I na kraju, magična rečenica: "uz maksimalno očuvanje i poboljšanje uslova životne sredine".

 

Skupština je usvajajući ovu odluku dala odrešene ruke izrađivačima plana da se razmašu i horizontalno i vertikalno po Popučkama i okolini, usmeravajući da budući plan menja, kako suštinu, tako i oblik, ne samo teritorije, već ljudske zajednice koja postoji u selu Popučke gotovo dva veka. Tako Nacrt Plana omogućava najpre uspostavljanje privredne zone u selu Popučke, što uključuje promenu namene zemljišta, te uspostavljanje parametara za formiranje građevinskih parcela koji tome pogoduju, kao i podešavanje pravila građenja koja odgovaraju privrednoj nameni. Plan sadrži brojne koridore buduće izuzetno snažne infrastrukture, a pre svega vodovoda, železničke pruge, trafo stanica i gasovoda.

 

Prilikom javne prezentacije meštani su postavljali pitanja gospodinu Mariću, predsedniku Komisije za planove i gospođi Biga: odakle to, zašto to, zašto ovolika promena, čemu golema infastruktura u Popučkama, da li to ima veze sa rudarenjem litijuma? Izričiti odgovor na ova pitanja nije došao. "Sve vam piše u planu", odgovorila je Dragana Biga iz aranđelovačkog Arhiplana. A u Planu piše da je Vlada Republike Srbije bila vredna i to baš dok su se Popučani i ostatak sveta zamajavali kovidom.

 

Dakle, Nacrt Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke predstavlja razradu, operacionalizaciju, odnosno pripreme za sprovođenje u život vizije razvoja koju je pripremila centralna vlast u Beogradu. U pitanju su sledeći regionalni planski dokumenti:

 

  1. Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Valjevo- Loznica (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 1/13),
  2. Prostorni plan područja posebne namene državnog puta IV reda broj 27 Loznica– Valjevo–Lazarevac, deonica Iverak–Lajkovac (veza sa autoputem E-763 Beograd – Južni Jadran, deonica Beograd–Požega) (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 2/2020);
  3. Prostorni plan područja posebne namene regionalnog kolubarskog sistema snabdevanja vodom (Službeni glasnik Republike Srbije broj 123/21).

 

Treba reći da se zna, da nema dokaza da su pre usvajanja odluke o pristupanju izradi novog plana gradske vlasti te 2022. godine organizovale bilo kakvu raspravu i obaveštavanje javnosti o tome da imaju nameru da menjanju budućnost Popučaka. Na istoj sednici usvojen je i rebalans budžeta za 2021. godinu, takođe bez javne rasprave.

 

Po onome šta odluka o novom Planu za Popučke znači za Popučane i za Valjevo, po razmerama promena koje se planiraju- čak i da nije predviđeno u Statutu grada Valjeva, javnost je morala biti obaveštena i uključena. Možda do svega ovoga i ne bi došlo da je tada tako urađeno. Da je organizovana rasprava. Ali nije. I zato se Popučani bune. I neka se bune!

 

Autor teksta Vladimir Pantić, diplomirani pravnik iz Gorića, KO Popučke

Ponosan brest u Popučkama

Ponosan brest u Popučkama

Aktuelno

Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Tokom prepodneva Pre 1 sati 12 minuta

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

U Tešnjaru, koji je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, nelegalno je porušena istorijska građevina i započeta izgradnja spratnog objekta. Prepodne je gradilište zatvoreno i naložena...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 6 sati 36 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 37 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 58 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...