Sednica Skupštine grada (foto: leparecvaljeva.rs)
Sednica Skupštine grada (foto: leparecvaljeva.rs)
05.02.2024, 07:53

Ko ne čita skupštinski materijal? Opozicija ili predsednica i šef?

č: | fb:

Još jedna sednica Skupštine grada bila je demonstracija sile vladajuće koalicije, pre svega predsednice Skupštine dr Snežane Rakić. Ona je, bez ijednog argumenta, izrekla dve opomena i oduzela reč odborniku opozicionog Lokalnog fronta Željku Trifunoviću dok je diskutovao o Programu poslovanja JKP Vidak za 2024. godinu.

 

Pre toga je opozicionog odbornika nekoliko puta prekidala navodeći da je "grubo prekršio Poslovnik" i da "nije u temi" uz uvredljivo pitanje "da li je uopšte pročitao materijal koji se odnosi na Vidrak". A zapravo je pitanje – ko uopšte nije pročitao materijal, da li opoziconi odbornik ili predsednica Skupštine i šef odborničke grupe SNS?

 

U Programu poslovanja JKP Vidrak, pored ostalog, piše:"Direktan uticaj na poslovanje JKP Vidrak ima politička i ekonomska (ne)stabilnost Regiona i zemlje, ograničavanje fonda zarada, ograničavanje zapošljavanja u javnm sektoru, kretanje zarada korisnika i životnog standarda... U narednom periodu Vidrak može biti izložen različitim vrstama rizika kao što je veliki odliv broja radnika bez mogućnosti primanja novih na neodređeno vreme. Pored toga, usled malih zarada, teško je naći motivisanu i kvalitetnu radnu snagu na deficitarnim mestima".

 

Nakon što je za govornicom pročitao taj deo Programa, Trifunović je rekao: "I ove godine moram da ponovim jedan citat: 'Sigurnost života znači mogućnost zaposlenja, sigurnost rađanja, mogućnost školovanja i obrazovanja, pristojna zarada, porodično zadovoljstvo i dostojanstvena starost'. Ovo sam prvi put izgovorio u decembru 2022. godine. U međuvremenu smo videli i osetili kolika je sigurnost naše dece u školama, nedavno i kakva je sigurnost rađanja u našim porodilištima. Kao što vidimo ima malih zarada...", odbornika je prekinula predsednica: "Vratimo se na Vidrak".

 

"O dostijanstvenoj starosti da i ne govorim. Možda niste prepoznali, citirao sam vaša obećanja iz Bele knjige, knjige Srpske napredne stranke na osnovu koje ste došli na vlast", pokušao je da nastavi odbornik.

 

"Molim Vas, član 97 Poslovnika ste grubo prekršili jer ste se udaljili od tačke dnevnog reda", rekla je predsednica, a Trifunović je na to odgovorio da nije prekršio Poslovnik, jer je citirao i komentarisao delove Programa poslovanja JKP Vidrak koji je pred odbornicima.

 

Potom je pročitao podatak da je za prošlu godinu bilo planirano izđubravanje u 22.930 gradskih domaćinstava, a sada je taj broj smanjen na 22.300 domaćinstava. "Da li ovo smanjenje ima veze sa iznenadnom decembarskom selidbom skoro 500 naših sugrađana, kako čujem uglavnom u pravcu Šapca. Ako ima veze sa tom selidbom, onda cifru treba revidirati jer se njih 300 posle Nove godine već vratilo u Valjevo...", naveo je Trifunović.

 

Govorio je i o planovima za Divčibare uz pohvale i sugestiju da se mora voditi računa o kvalitetu usluga u Valjevu s obzirom na to da je ove godine duplo više apartmana na Divčibarama nego lane kojima će Vidrak pružati uslugu odnošenja smeća, a imajući u vidu nedovoljan broj vozila i radnika.

Sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada (Foto: skrinšot)

 

U jednom delu Programa o poslovanju Vidraka su navedeni prihodi od donacija koji se odnose na neiskorišćena sredstva za sprovođenje jednog projekta. "Moram da se zahvalim na podatku iz ovog Programa, koji za razliku od hvalospeva u medijima o partijskoj apanaži, veoma iskreno opisuje rad kabineta Ane Brnabić i njenih ministara...", Trifunović nije završio rečenicu jer ga je prekinula predsednica Skupštine, izrekla mu je drugu opomenu i oduzela reč. "U materijalu sigurno ne piše o radu predsednice Ane Brnabić, i o Beloj knjizi, a Vi ste o tome pričali. Najmanje ste pričali o tački dnevnog reda Programu poslovanja Vidraka", tvrdila je Rakić.

 

Međutim, svi oni koji su pročitali materijal znaju da u njemu piše o radu premijerke Ane Brnabić, odnosno o radu ministarstva koje je u njenoj nadležnosti. "Usled neefikasnosti i sporosti u kontroli projektne dokumentacije od strane Ministarstva finansija, kao i nedostataka u sprovođenju tenderske procedure došlo je do probijanja rokova za završetak projekta..."

 

"Vi ne čitate ni Poslovnik, a kamoli programe, to je Vaš problem. Ja citiram ono šta piše u Programu. Zbog čega mi oduzimate reč. Govorim istinu... Vi niste čitali Program", rekao je odbornik.

 

"Vi dva puta grubo kršite član 97 Poslovnika. Isključeni ste. Ništa niste citirali. Najveći deo Vaše diskusije se ne odnosi na tačku dnevnog reda. Postavlja se pitanje da li ste uopšte čitali materijal koji se odnosi na Vidrak", rekla je Rakić.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: skrinšot)

 

U pomoć je priskočio šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić, koji se javio za reč. "Izvol'te šefe", reče predsednica. Ali Rstić nije govorio o Programu poslovanja Vidraka nego je komentarisao odbornika Trifunovića. 

 

"Zaista ste prekršili Poslovnik, jer uopšte niste pričali o temi, ne pričate o Programu. Vaše izlaganje počinjete na taj način što kažete – usled političke i ekonomske nestabilnosti".

 

Predsednica šefa nije prekinula zbog toga što ni on "nije u temi“, niti ga je pitala po kom osnovu je tražio reč što redovno čini kada se za reč jave odbornici opozicije. To ga je upitao sa mesta neko od odbornika, a Rstić se pozvao na član 101 -  "ispravka navoda" i nastavio da komentariše Trifunovićev govor.

 

"Kakve političke nestabilnosti, gde Vi vidite političku nestabilnost ili je možda priželjkujute u Srbiji? Kakvu ekonomsku nestabilnost Vi vidite? Glođite one teme koje možete politički da glođete još neko vreme...", skoro tri minuta Rstić je "ispravljao navode".

 

Možda je šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić pitanje "gde Vi vidite političku nestabilnost ili je možda priželjkujute u Srbiji?", trebalo da postavi rukovodstvu JKP Vidrak koje je u Programu poslovanja tog komunalnog preduzeća za 2024. godinu napisalo: "Direktan uticaj na poslovanje JKP Vidrak ima politička i ekonomska (ne)stabilnost Regiona i zemlje...".

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 3 sati 9 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 8 sati 20 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar