Željko Trifunović (foto: Lokalni front Va)
Željko Trifunović (foto: Lokalni front Va)
13.02.2024, 10:35

Odbornik Trifunović zatražio javno izvinjenje od Snežane Rakić i Radoice Rstića

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada Željko Trifunović, opozicionog Lokalnog fronta Va, uputio je dva otvorena pisma funkcionerima lokalne samouprave i zatražio javno izvinjenje od predsednice Skupštine grada Snežane Rakić i šefa odborničke grupe SNS Radoice Rstića.

 

Kako je navedeno u pismu, Rakić je odborniku uputila opomene, a potom i oduzela reč na sednici Supštine grada, zbog toga što je citirao ono što piše u Programu poslovanja za 2024. godinu JKP Vidrak koji je usvojila skupštinska većina, dok je Rstić optužio odbornika da priziva političku i ekonomsku nestabilnost, a o nestabilnosti piše takođe u Programu poslovanja JKP Vidrak.

 

Željko Trifunović navodi da je vladajuća koalicija, takvim ponašanjem i odnosom prema opoziciji u Skupštini grada, po ko zna koji put prekršila Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Lokalni front Va)

 

Nekadašnji odbornik Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović, koji je dva mandata bio predstavnik građana u Skupštini Valjeva, navodi da je u više navrata bio prinuđen da se pozove na Etički kodeks funkcionera, dokument koji je početkom veka sačinila Stalna konferencija gradova i opština Srbije. Kodeks je pre nekoliko godina, tačnije 2019, doživeo izvesne izmene, postao donekle "mekši" prema funkcionerima lokalne samouprave, ali je njegov duh uglavnom sačuvan.

 

"Koliko znam, svi odbornici izabrani 2020. potpisali su Kodeks, a kompletan tekst vidno je istaknut na zidu skupštinske sale. Na žalost, taj zid je, izgleda nimalo slučajno, na najvećem mogućem rastojanju od mesta predsedavajućeg u sali. U Službenom glasniku iz 2021. godine objavljeno je i Rešenje o osnivanju Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa grada Valjeva. Savet ima sedam članova i to je otprilike sve što se zna o njemu, jer od novembra 2021. do danas nije davao znakove života", rekao je Radović.

 

Da je Savet "mrtav" potvrdio je i sadašnji odbornik Lokalnog fronta Va, Željko Trifunović uz podsećanje na događaje sa sednice Skupštine grada, održane 22. septembra prošle godine, kada je predsednica Skupštine, Snežane Rakić, izjavila da "nas ne zanimaju predlozi Lokalnog fronta", a gradonačelnik Lazar Gojković, Trifunovića optužio da obmanjuje javnost.

 

"Nekoliko dana kasnije, 30. oktobra, na pisarnicu sam predao dopis Savetu za praćenje primene Etičkog kodeksa, tražeći da Savet, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odgovori da li su se pomenuti funkcioneri lokalne samouprave pridržavali odredbi Kodeksa u prilici koju sam naveo. Do 2. februara kada je održana poslednja sednica Skupštine, dakle punih 95 dana, Savet nije ništa odgovorio, čime je grubo prekršen član 79, stav 1 Poslovnika o radu Skupštine grada. Ono što se potom događalo, nažalost, bilo je još mnogo crnje i gore od svega što se ranije događalo", kazao je Trifunović

Željko Trifunović i Ljubomir Radović

Željko Trifunović i Ljubomir Radović (Foto: Lokalni front Va)

 

"Meni je, i pored vama dobro poznatog mog odborničkog iskustva iz ovog i prošlog mandata, bilo mučno sve ovo gledam. Mogu samo da zamislim kako je bilo Željku koji je sve to preživljavao iz neposredne blizine", rekao je nekadašnji odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović i objasnio zbog čega:  

 

"Zbog toga što je sada potpuno očigledno da odbornici skupštinske većine ne čitaju realno preobimne i ponekad potpuno nerazumljive materijale za sednicu. Nije teško zapaziti ni da se, recimo, programi rada javnih preduzeća doslovno prepisuju od reči do reči, zbog čega je Željko i citirao navode iz programa Vidraka. U celoj ovoj šaradi najsmešnije je to što je Rakić, nekoliko dana kasnije, a ne 2. februara kako stoji u zaglavlju Službenog glasnika, sve ove navode zbog kojih je Željko dobijao opomene i zbog kojih mu je na kraju oduzeta reč, potvrdila svojim potpisom na rešenju da je Skupština prihvatila navedeni program Vidraka sa svim onim rečima i rečenicama koje su Željku Trifunoviću bile zabranjene! Na kraju, šta se može uraditi posle ove vrhunske drskosti? Lokalni front odabrao je ono što najbolje radi - odabrao je sud javnosti našeg grada pa je Trifunović uputio dva otvorena pisma funkcionerima naše lokalne samouprave i zatražio javno izvinjenje od predsednice Snežane Rakić i od šefa odborničke grupe SNS Radoice Rstića, koji je na istoj sednici Željka optužio da želi i priziva političku i ekonomsku nestabilnost, a već znamo da je i u ovom slučaju citiran sadržaj sa 24. strane programa Vidraka. Programa za koji je verovatno i sam digao ruku kada se o njemu glasalo. Ukratko. Da nije tužno, bilo bi smešno, zar ne? – zaključio je Ljubomir Radović.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...