Vatrogasna vozila (foto: Đorđe Đoković)
Vatrogasna vozila (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2024, 10:07

Upozorenje zbog povećanog broja požara

č: | fb:

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona su u poslednjih sedam dana, na području Policijske uprave u Valjevu, intervenisali na 40 požara, od kojih je 29 bilo na otvorenom prostoru, saopštila je Policijska uprava.

 

Kako se navodi u saopštenju, imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova hitno je naložio, preko svojih organizacionih jedinica, stupanje u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

 

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja, a zbog dima može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda.

 

U saopštenju se navodi da je za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

 

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

 

Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu podseća građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 10 sati 55 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 56 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 17 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...