Viši sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
18.02.2024, 09:37

Za ubistvo iz ljubomore 15 godina zatvora

č: | fb:

Krivično veće Višeg suda u Valjevu kojim je predsedavao sudija dr Dragan Obradović osudilo je Radovana Stojanovića (59), diplomiranog inženjera informatike iz Novog Sada, na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ubistva Milovana Marinkovića (51) iz sela Gunjaci, opština Osečina, krajem septembra 2020. godine, piše Politika.

 

Kako je usmeno obrazlažući presudu naveo sudija Obradović, ubistvo se dogodilo 27. septembra 2020. pre podne, kada se optuženi Stojanović dovezao svojim vozilom iz Novog Sada u Gunjake do kuće Marinkovića i sreo se sa Milovanom. Posle žučne verbalne prepirke zbog emotivne veze Milovana Marinkovića i Radovanove supruge Vesne Stojanović, optuženi je u suterenu kuće, kako je navedeno, usled ljubomore i osećaja povrede ličnosti i sopstvene porodice, iz pištolja ispalio tri hica u Marinkovića, a zatim mu rukohvatom istog oružja zadao još nekoliko udaraca po glavi. Od zadobijenih povreda Milovan Marinković je preminuo na licu mesta, Stojanović je uhapšen neposredno posle ubistva, dok se iz Gunjaka vraćao prema Osečini.

 

Više javno tužilaštvo u Valjevu je optužnicom teretilo Radovana Stojanovića za krivična dela teško ubistvo (zaprećena kazna do doživotnog zatvora, prim. aut.) i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, ali je sud prvo delo prekvalifikovao u ubistvo (zaprećena kazna do 15 godina, prim. aut.), dok drugo nije bilo sporno.

 

Za ubistvo je Stojanoviću izrečena kazna od 14 godina zatvora, a za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija dve godine, pa se u skladu s propisima došlo do jedinstvene kazne od 15 godina. U kaznu su mu uračunati pritvor u kojem se nalazio od 27. septembra 2020. do 26. januara 2022. godine i mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora koja je od tada na snazi. Optuženi je obavezan i da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od nešto preko 862.000 dinara.

 

Povodom kvalifikacije krivičnog dela, sud je procenio da kod optuženog nije postojala patološka ljubomora, koja bi predstavljala kvalitativnu razliku i ukazivala da se u njegovim radnjama stiču oblici teškog ubistva. Prema rečima sudije dr Dragana Obradovića, da bi se razvila patološka ljubomora potrebno je više vremena, a kod Stojanovića to nije bio slučaj jer je od njegovog saznanja za vanbračnu vezu supruge do dolaska u Gunjake prošlo dva do tri dana, što nije dovoljno da se razvije patološka ljubomora... Utvrđeno je i da je kod optuženog bila smanjena uračunjivost, ali ne do stepena bitnog.
Prilikom izricanja presude sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo i to da je optuženi otac dva sina, da je do sada bio neosuđivan i da je krivično delo izvršio u stanju smanjene uračunjivosti.

 

Na prvostepenu presudu Višeg suda u Valjevu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, piše Politika.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...