Viši sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
18.02.2024, 09:37

Za ubistvo iz ljubomore 15 godina zatvora

č: | fb:

Krivično veće Višeg suda u Valjevu kojim je predsedavao sudija dr Dragan Obradović osudilo je Radovana Stojanovića (59), diplomiranog inženjera informatike iz Novog Sada, na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ubistva Milovana Marinkovića (51) iz sela Gunjaci, opština Osečina, krajem septembra 2020. godine, piše Politika.

 

Kako je usmeno obrazlažući presudu naveo sudija Obradović, ubistvo se dogodilo 27. septembra 2020. pre podne, kada se optuženi Stojanović dovezao svojim vozilom iz Novog Sada u Gunjake do kuće Marinkovića i sreo se sa Milovanom. Posle žučne verbalne prepirke zbog emotivne veze Milovana Marinkovića i Radovanove supruge Vesne Stojanović, optuženi je u suterenu kuće, kako je navedeno, usled ljubomore i osećaja povrede ličnosti i sopstvene porodice, iz pištolja ispalio tri hica u Marinkovića, a zatim mu rukohvatom istog oružja zadao još nekoliko udaraca po glavi. Od zadobijenih povreda Milovan Marinković je preminuo na licu mesta, Stojanović je uhapšen neposredno posle ubistva, dok se iz Gunjaka vraćao prema Osečini.

 

Više javno tužilaštvo u Valjevu je optužnicom teretilo Radovana Stojanovića za krivična dela teško ubistvo (zaprećena kazna do doživotnog zatvora, prim. aut.) i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, ali je sud prvo delo prekvalifikovao u ubistvo (zaprećena kazna do 15 godina, prim. aut.), dok drugo nije bilo sporno.

 

Za ubistvo je Stojanoviću izrečena kazna od 14 godina zatvora, a za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija dve godine, pa se u skladu s propisima došlo do jedinstvene kazne od 15 godina. U kaznu su mu uračunati pritvor u kojem se nalazio od 27. septembra 2020. do 26. januara 2022. godine i mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora koja je od tada na snazi. Optuženi je obavezan i da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od nešto preko 862.000 dinara.

 

Povodom kvalifikacije krivičnog dela, sud je procenio da kod optuženog nije postojala patološka ljubomora, koja bi predstavljala kvalitativnu razliku i ukazivala da se u njegovim radnjama stiču oblici teškog ubistva. Prema rečima sudije dr Dragana Obradovića, da bi se razvila patološka ljubomora potrebno je više vremena, a kod Stojanovića to nije bio slučaj jer je od njegovog saznanja za vanbračnu vezu supruge do dolaska u Gunjake prošlo dva do tri dana, što nije dovoljno da se razvije patološka ljubomora... Utvrđeno je i da je kod optuženog bila smanjena uračunjivost, ali ne do stepena bitnog.
Prilikom izricanja presude sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo i to da je optuženi otac dva sina, da je do sada bio neosuđivan i da je krivično delo izvršio u stanju smanjene uračunjivosti.

 

Na prvostepenu presudu Višeg suda u Valjevu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, piše Politika.

 

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 2 sati 25 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 1 sati 33 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 2 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 54 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar