Svečana akademija - Istraživači (foto: Kolubarske.rs)
Svečana akademija - Istraživači (foto: Kolubarske.rs)
19.02.2024, 07:55

Društvo mladih istraživača "Vladimir Mandić Manda" obeležilo 55 godina postojanja

č: | fb:

Društvo mladih istraživača "Vladimir Mandić Manda" iz Valjeva obeležilo je 55 godina postojanja. Povodom značajnog jubileja organizacije, koja je bila jezgro iz kojeg su potekli "Mladi istraživači Srbije", održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni članovi i gosti.

 

- Istraživački plamen nastao je u tami Petničke pećine, tinjao je u Prirodnjačkom društvu Valjevske gimnazije, da bi se razbuktao u Perućici, jedinoj evropskoj prašumi - rekao je na svečansti Dušan Mihajlović, jedan od osnivača i prvi predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".

 

Mihajlović se setio prvih kontakata valjevske mladosti sa Miladinom Kovačevićem, autorom TV emisije "Karavan", zatim saveta koje su dobijali od najvećeg jugoslovenskog istraživača Tibora Sekelja koji je značajno uticao na stvaranje istraživačke organizacije. Naveo je da su mladi istraživači, posle vojske, bili prvi koji su krenuli u istraživanja ishrane i mogućnosti preživljavanja u prirodi te su formirali istraživačku grupu "Ishrana u prirodi".

 

- U osnivanju Etnološke grupe, pored Tibora Sekelja, najviše je pomogao dr Milorad Brevinac, etnograf, jedan od najboljih poznavalaca seoskog života. Speleologe valjevskih istraživača obučavali su najbolji srpski speleolozi dr Jovan Petrović i dr Radenko Lazarević, biologe čuvena profesorka Pljaka, da bi posle pionira arheologije prva ozbiljna arheološka istraživanja valjevskog kraja započeo Novak Milošević, kustos Narodnog muzeja u Valjevu sa par entuzijasta i arheološkom grupom mladih istraživača koju je predvodio tada gimnazijalac, danas poznati arheolog, Željko Jež, uz podršku akademika Branka Gavele, Bogdana Bruknera, Mirka Maleza, kasnije profesora Dragoslava Srejovića i Đorđa Jankovića - naveo je Mihajlović.

 

Dušan Mihajlović

Dušan Mihajlović (Foto: Kolubarske.rs)

Tako su stvoreni uslovi da se stotinak mladih okupi 16. februara 1969. godine na osnivačkoj skupštini Kluba mladih istraživača. Za amblem je odabran kameni cvet.

 

- Klub je nastao kao plod mladih "revolucionara" koji su hteli da vide šta ima ispod kamena i među zvezdama. U ovoj "pobuni radoznalih" učesnici su bili iz svih socijalnih slojeva, i iz grada i iz sela. Postepeno su se razvijali ideja, akcija, pokret i organizacija mladih istraživača kao jedinstvena filozofija življenja u jedinstvu sa prirodom i vremenom. Ideja nas je vodila, akcija je bila ostvarenje ideje. Da bi akcija bila uspešna bio nam je potreban širok pokret, a čvrsta organizacija bila je nosilac širokog pokreta, pokretač akcija i čuvar ideje - kazao je Mihajlović i dodao:

 

- Smenjivale su se generacije, menjali su se politički sistemi, državna uređenja i granice, ali radoznali i dalje traže odgovore, od zemlje do neba. Novo vreme traži novi način organizovanja i delovanja, uz tradicionalne grupe i akcije sve više će biti udruživanja radi eksperimenata, projekata i višedisciplinaranih istraživanja. U njima će članovi grupe biti istraživači iz čitavog sveta, nekadašnji logor, istraživački kamp biće internet, a alat digitalne tehnologije.

 

Krajem jula ove godine planirana je memorijalna akcija "Durmitor 2024" u znak sećanja na prvu akciju pre 55 godina u kojoj je poginuo Vladimir Mandić Manda, speleolog, jedan od osnivača kluba koji je u znak sećanja na njega promenio naziv u Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda".

 

Na godišnjicu Društva mladih istraživača krak Birčaninove ulice, ka bivšoj gradskoj pekari u delu gde se nalazi zgrada Društva istraživača, poneo je ime Ulica mladih istraživača.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 9 sati 16 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 17 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 19 sati 38 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...