Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2024, 10:22

Smanjeno aerozagađenje zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovma

č: | fb:

Povoljni atmosferski uslovi su uticali na smanjenje aerozagađenja, ali je i protekle sedmice vazduh u Valjevu bio zagađen u pojedinim danima, pokazuje izveštaj Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u ovoj grejnoj sezoni.

 

U izveštaju se navodi da je vazduh bio bezbedan samo u petak i subotu, dok su ostalih dana stanovnici Valjeva bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama "veoma loš" i "loš".

 

Od početka godine do 12. februara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 38 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

 

Time su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o zaštiti vazduha da se vazduh u Valjevu svrsta u III kategoriju, što predstavlja najslabiji kvalitet vazduha. Pored Valjeva na listi gradova koji su među prvima dostigli godišnji limit broja dana sa prekomernim zagađenjem su: Novi Pazar koji je već dostigao 41 dan, Šabac 37 dana, Kosjerić, Užice i Beograd sa 36 dana prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica.

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

 

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Aktuelno