Visi sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Visi sud u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
22.02.2024, 07:54

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Gradske uprave i još osam lica

č: | fb:

Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu potvrdilo je osmu verziju optužnice Višeg javnog tužilaštva u Valjevu podnetu početkom decembra prošle godine protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još osam lica.

 

Prethodnim verzijama optužnice bilo je obuhvaćeno, pored Vujića Subotića, još devet lica, međutim sada je konstatovano da nema mesta optužbi protiv Mladena Paunovića iz Novog Sada jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Tako se potvrđena optužnica odnosi na devetoro okrivljenih: Aleksandra Vujića Subotića, Aleksandra Đurića, Radenka Đekića, Branka Simića, Ivanu Simić, Aleksandra Petrovića, Aleksandra Mihailovića i Zorana Petrovića, svi iz Valjeva, i Mihaila Vukovića iz Šapca. Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. godine u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu. Na teret im se stavlja primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama i službenog položaja.

 

U Rešenju kojim se potvrđuje najnovija verzija optužnice vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu prenelo je brojne transkripte telefonskih razgovora između okrivljenih, zatim iskaze svedoka i pisane dokaze koji se odnose na javne nabavke, sve radi potrkrepljivanja opravdane sumnje da su okrivljeni počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

 

"Skup činjenica navedenih u optužnici, koje proizilaze iz dokaza prikupljenih u dosadašnjem toku krivičnog postupka, neposredno potkrepljuju osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i opravdavaju podizanje optužbe i dalje vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenih... Prezentovani dokazi, koji su u ovom rešenju i analizirani, po svom kvantitetu i kvalitetu su zakoniti i dovoljni za postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete...", navedeno je pored ostalog u Rešenju kojim se potvrđuje najnovija verzija optužnice.

 

Protiv ovog Rešenja vanraspravnog veća Višeg suda u Valjevu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

 

Podsetimo, prethodne naredbe za dopunu istrage bile su izdate u julu 2018, aprilu i decembru 2019, oktobru 2021, junu 2022, aprilu i krajem oktobra 2023. godine. U međuvremenu je jednu od verzija optužnice Viši sud u Valjevu u januaru 2021. potvrdio, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, posle žalbi, vratio.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 55 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 56 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...