Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2024, 11:22

Vazduh u Valjevu jutros bio "veoma loš"

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je jutros u 10 časova bio u kategoriji "veoma loš". U izveštaju o merenju zagađujućih materija u vazduhu Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, navedeno je da je koncentracija PM10 čsetica u vazduhu iznosila 117 mikrograma po metru kubnom, a PM 2,5 je bila 78 mikrograma po metru kubnom.

 

U izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni Lokalnog odgovora piše da su tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom "loš". 

 

Kako je navedeno, u petak i subotu je lepo vreme doprinelo da vazduh bude ocenjen indeksom "dobar" i "srednji". Od početka godine do 26. februara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 43 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom.

 

Već u drugom mesecu 2024. godine je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice.

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. "Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima", navedeno je u izveštaju.

 

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 16 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara