Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2024, 12:38

Vazduh u Valjevu je od početka godine bio zagađen 49 dana

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je protekle nedelje svakog dana bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom "veoma loš", a ostalim danima sa indeksom "loš", piše u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

 

Od početka godine do 3. marta u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 49 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

 

Već u februaru je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 dana sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice. Zbog toga je na početku godine Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, uz Novi Pazar, Užice, Kosjerić, Beograd, Šabac, Kraljevo i Obrenovac.

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

 

Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima, navedeno je u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 6 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...