Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
18.03.2024, 07:59

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

č: | fb:

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove godine (27,2 miliona dinara) u odnosu na lane (118,1 milion dinara), planirano je za aktivnost "Upravljanje otpadnim vodama i kanalizaciona infrastruktura".

 

Kako je navedeno u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2024. godini, koji je usvojilo Gradsko veće a o kome će se izjasniti odbornici na današnjoj sednici Skupštine grada, biće finansirano pet aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

 

Prema Programu, najviše novca 27,2 miliona dinara biće utrošeno za "Upravljanje otpadnim vodama i kanalizaciona infrastruktura". U okviru ove aktivnosti predviđeno je 12,2 miliona dinara za izradu "Projektno tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda i fekalne kanalizacije na Divčibarama". Kako je navedeno, obaveza je nastala u prethodnoj godini kada je ova aktivnost ugovorena.

 

Za projektovanje fekalne kanalizacije u ulicama – Suvodanjska, Vidovdanska i 25 juna planirano je 2,5 miliona dinara, dok je za izgradnju kišne kanalizacije u Kolubarskoj ulici (deo radova i deo finansijske obaveze je iz 2023. godine) opredeljeno 12,5 miliona dinara.

 

U okviru aktivnosti "Upravljanje ostalim vrstama otpada", za koje je planirano oko 20,4 milona dinara, najviše novca 10 miliona dinara opredeljneo je JKP "Vidrak" za nabavku i postavljanje podzemnih kontejnera, 9,4 miliona dinara je učešće u finansiranju izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću, dok je za uklanjanje divljih deponija planiran milion dinara.

 

Iznos od oko 14,2 miliona dinara predviđen je za aktivnost "Upravljanje zaštitom životne sredine". Najviše novca preko 9,1 milion dinara namenjeno je za JKP "Toplana". Kako je navedeno, za izgradnju kontejnerske kotlarnice na gas, vrelovod za priključenje objekata u Novom naselju - osnovna škola, obdanište, Dom zdravlja i Parohijski dom biće potrošeno blizu 6,5 miliona dinara, dok je za instalaciju merno-regulacione stanice za potrebe kontejnerske kotlarnice u Novom naselju planirano preko 2,6 miliona dinara.

 

Za ažuriranje i usaglašavanje dokumenta "Lokalni plan upravljanja otpadom 2020-2030. godine" planirano je 2,6 miliona dinara. Objašnjeno je da postojeći dokument, s obzirom na to da je izrađen u vreme epidemije korone, nije prošao proceduru javnog uvida i nije pravilno usvojen na nadležnim organima lokalne samouprave. Takođe se javlja potreba usaglašavanja Lokalnog plana upravljanja otpadom sa, u međuvremenu donetim dokumentima višeg reda, a sve to vezano za Regionalnu deponiju u Kaleniću.

 

Ove godine za aktivnost "Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine" predviđeno je oko 5,9 miliona dinara. Najviše, oko 3,8 miliona dinara, za kontrolu kvaliteta vazduha, dok je za kontrolu kvaliteta površinskih voda, buke i kvaliteta zemljišta na teritoriji grada Valjeva planirano oko 1,5 miliona dinara.

 

Za aktivnost "Zaštita prirode" planirano je pet miliona dinara za učešće u finansiranju aktivnosti u skladu sa Programom upravljanja Predelom izuzetnih odlika "Klisura reke Gradac" za 2024. godinu koji dostavlja upravljač EKOD "Gradac".

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 4 sati 49 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 50 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...