Skupština grada (foto: skrinšot TV 5)
Skupština grada (foto: skrinšot TV 5)
18.03.2024, 13:14

Buran početak sednice Skupštine zbog "nekog saopštenja nekog građanina"

č: | fb:

Prvih četrdeset minuta današnjeg skupštinskog zasedanja raspravljalo se o "nekom saopštenju nekog građanina kao reakciji na pisanje nekih medija" koje je pročitano za skupštinskom govornicom, a u vezi sa nagradom grada Valjeva koja je pre dve godine dodeljena Mališi Pajkoviću protiv koga je podignuta optužnica za teška krivična dela.

 

Odbornica "Pokteta sad" u Skupštini grada dr Snežana Mijatović dostavila je predlog za dopunu dnevnog reda u vezi sa Odlukom o dodeli nagrade Valjeva za 2023. koja je na dnevnom redu današnjeg zasedanja. U predlogu, dr Mijatović podseća da je nagrada za 2021. godinu za oblast poljoprivreda dodeljena Mališi Pajkoviću protiv koga je Više javno tužilaštvo početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina ljudima.

 

- "Pokret sad" traži da se licu protiv koga je podignuta optužnica oduzme nagrada Valjeva za 2021, i tražimo odgovornost Zorice Jocić i njenu smenu sa mesta predsednice Komisije za nagradu Grada, koja je morala znati da je protv Pajkovića podignuta optužnica. Tražimo i da Jocić objasni ko joj je naredio do progura potencijalnog nasilnika za nagradu. Dodelivši nagradu izrazili ste sumnju u tužbeni zahtev žrtve i obeshrabrili žrtve sa sličnim iskustvom da podnesu prijavu. Dodelom nagrade Pajkoviću obesmislili ste značaj nagrade i svakim sledećim korakom bukvalno se smejete u lice svakom građaninu Valjeva - poručila je skupštinskoj većini odbornica Mijatović.

 

Potom je predsednica Skupštine grada Snežana Rakić "dala reč" sekretaru Skupštine grada Mladenu Simoviću, ali nije navela po kom osnovu niti po kom članu Poslovnika "reč daje" sekretaru.

 

Simović je pročitao dopis kojij je, kako je rekao, "malopre stigao na pisarnicu Skupštine grada, a posalo ga je advokat sa Uba Radoslav Tadić, punomoćnik Mališe Pajkovića". Prema rečima Simovića taj dopis, koji sadrži Odgovor, upućen je i na adresu urednika dva portala koji su objavili izveštaj sa konferencije za novinare Udruženja "Pokret sad" na kojima je bilo reči o dodeli nagrade Mališi Pajkoviću. Sekretar Skupštine grada je naveo da je odgovor upućen portalu "Vamedia", dok drugi portal nije imenovao.

 

Sekretar Skupštine grada je "smatrao" da dopis advokata Tadića treba da pročita na današnjoj sednici i to "pre nego što Skupština uputi portalima Tadićev zahtev da urednici objave Odgovor na ono što su preneli sa konferencije za novinare Udruženja Pokret sad".

 

U dopisu se, koji je pročitao Simović, između ostalog, iznose informacije o krivičnom postupku koji je u toku. S obzirom na to da u članu 85. Zakona o javnom informisanju i medijima piše: "Informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu se objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja", Kolubarske.rs neće preneti dopis koji je Skupštini poslao advokat sa Uba Radoslav Tadić, punomoćnik Mališe Pajkovića.  

Skupština grada

Skupština grada (Foto: skrinšot TV 5)

 

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović je ukazao da je prekršen Poslovnik Skupštine grada jer je predsednica Snežana Rakić dozvolila sekretaru da pročita "neko saopštenje nekog građanina kao reakciji na pisanje nekih medija".

 

"Šta je ovo, je l' ovo Skupština, šta gospođo Rakić radite...", upitao je Trifunović, ali nije uspeo da nastavi rečenicu jer ga je predsednica prekinula tvrdeći da se "njegova diskusija ne odnosi na povredu Poslovnika" i zbog toga mu je oduzela reč, isključila mikrofon uz zahtev da se "udalji sa govornice da ge ne bi ona udaljavala". Trifunovć nije želeo da odustane, "pustite me da završim", a pošto se nije udaljio sa skupštinske govornice, Rakić je prekinula sednicu na pet minuta.

 

Nakon pauze, koju su gradonačelnik Lazar Gojković i predsednica Skupštine Snežana Rakić iskoristili za "razgovor" sa odbornicima Snežanom Mijatović i Željkom Trifunovićem, nastvaljena je diskusija na temu čitanja "nekog dopisa nekog građanina na pisanje nekih medija".

 

Odbornik "Pokreta sad" Đorđe Pavlović je kazao da je na "neprimeren, vrlo grub i uvredljiv način za sve građane Valjeva i sve odbornike u Skupštini, povređen Poslovnik jer je pročitano saopšenje nekog advokata koji zastupa klijenta u krivičnom postupku".

 

- Predsednice, ja razumem i Vas i skupštinsku većinu, koju čini Srpska napredna stranka, da ste se prestravili kada ste videli potpis tog advokata, ali mi nismo. Za skupštinskom govornicom je pročitano jedno saopštenje ili odbrana čoveka osumnjičenog za teška krivična dela, koje je trebalo da nam svima zavrti pamet i da nas zbuni. Ono što je najvažnije jeste to da se protiv Mališe Pajkovića i dalje vodi krivični posupak. Pajković nije pravnosnažno oslobođen za dela koja mu se stavljaju na teret, niti je odbačena krivična prijava koja je podneta protiv njega. Dakle, još uvek figurira da je nagrada dodeljena licu protiv koga se vodi postupak zbog sumnje da je učinilo teška krivična dela – zaključio je Đorđe Pavlović.  

 

Inače, predsednica Skupštine grada Snežana Rakić je objasnila da se "o predlozima za izmenu i dopunu dnevnog reda ne vodi rasprava", ali nije objasnila kako se u "raspravi" našao sekretar Skupštine grada Mladen Simović čitajući dopis advokata sa Uba Radoslava Tadića?

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 sati 58 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 59 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 20 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...