Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
19.03.2024, 08:02

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

č: | fb:

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto ili za 95.082.787 dinara. Tako će ukupna planirana sredstva u 2024. godini iznositi 5.474.896.921dinar, od toga 5.355.455.970 dinara sredstava budžeta grada i 119.440.950 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković objasnio je da je rebalans rađen zbog toga što je bilo neophodno opredeliti sredstva na ime učešća grada Valjeva u određenim projektima koje finansira država.  

 

Među projektima su dva, čija je vrednost 85 miliona dinara, a koje će Valjevo realizovati uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Prema rečima gradonačelnika, Valjevo je, u odnosu na ostale lokalne samouprave, dobilo ubedljivo najviše novca. Ministarstvo je opredelilo 50 miliona, učešće Grada je 12,5 miliona, tako da će sa 62,5 miliona dinara biti finansiran projekat koji se odnosi na zamenu kotlova na individualnim ložištima.

 

- Pokazalo se da je ovo odlična mera koja je sprovedena i prethodne dve godine i ovoga puta moramo raditi mnogo brže, jer to je ogroman iznos sredstava i verujem da će interesovanje biti veliko. To je samo još jedan korak u borbi protiv aerozagađenja. Da ne pričam ponovo o gasu koji se radi, kao i o Zaključku Vlade gde će gasovod produžiti do Toplane i "Krušika". Mislim da je važno to reći, uz sve ono što smo radili iz budžeta grada, a pre svega mislim na kontejnerske kotlarnice u Suvoborskoj ulici i Novom naselju. Zajedno sa Ministarstvom radimo i treću koja će priključiti osnovnu školu "Milovan Glišić" i vrtić "Bubamara" u Brđanima - naveo je Gojković.

 

Među republičkim konkursima na kojima je Valjevo "prošlo" je i onaj koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Gojković je najavio da će uskoro biti potpisan ugovor koji podrazumeva radove, finansirane zajedničkim sredstvima Grada i Ministarstva, na multifunkcionalnom igralištu za decu u Parku Pećina.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: https://leparecvaljeva.rs/)

 

Gradonačelnik je objasnio zbog čega je rebalansom povećan iznos koji je namenjen za rekonstrukciju valjevske bolnice.

 

- Ministarstvo zdravlja je platilo urbanistički projekat, što je osnova svega. Obaveza svake lokalne samouprave kada se rade rekonstrukcije bolnica je da finansiraju projekto-tehničku dokumentaciju. Naša Bolnica će se rekonstruisati u četiri faze i zašto su veća sredstva, zato što je ipak odlučeno da se u toj prvoj fazi uradi više nego što je planirano u samom startu. Zbog toga je bitno da mi odvojimo dodatna sredstva, dakle sada radimo projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvršenje. Mene to raduje, zato što mislim da je važno u toj prvoj fazi da bude što više toga urađeno – poručio je gradonačelnik.

 

Lazar Gojković je govoreći o prvom rebalansz budžeta Valjeva za 2024. godinu najavio još neke projekte koji će se raditi, poput rekonstrukcije Suvoborske ulice i zgrade Štedionice, i podsetio na završene poput rekonstrukcije objekta Šeste škole u Brđanima u dva vrtića koja će svečano biti otvorena 20. marta na Dan grada, dok će 21. marta biti otvorena Gradska galerija na Trgu vojvode Mišića.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 44 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 5 sati 54 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar