Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
30.03.2024, 07:52

Brnabić: Srbija pre i posle litijuma je kao Norveška pre i posle nafte

č: | fb:

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je oduvek smatrala da je eksploatacija nalazišta litijuma dobra za Srbiju i da će doneti mnogo toga dobrog građanima Srbije.

 

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu da iznese lični stav u pogledu prisustva kompanija Rio Tinto i Eurolitijum u Srbiji kazala da će taj projekat promeniti sve naše perspektive uključujući zelenu agendu i promociju zelene tranzicije.

 

"Prvo, da bi imali takav projekat u zemlji, morate mnogo brže da odustanete od svih oblika proizvodnje energije na ekološki neprihvatljiv i prljav način, i da imate proizvodnju energije na ekološki prihatljiv i održiv način. Tako da bi to mnogo ubrzalo našu zelenu tranziciju u svim aspektima. Drugo, novac koji bi ostao u Srbiji je nešto što mi ni na jedan drugi način ne možemo da zamislimo. To je paralela sa Norveškom kakva je bila pre i kakava je posle nafte. E, to je Srbija pre litijuma i Srbija posle litijuma", poručila je Brnabić.

 

Dodala je da je za iskopavanje litijuma potreban dijalog, upravo ono što je onemogućeno u četvrtak u Valjevu, a onemogućen je jer protivnici projekta nemaju svoje argument. "Nadam se da će u jednoj široj debati i većina građana Srbije podržati projekat, a svakako većina građana Loznice, okoline i Krupnja zbog toga što mislim da je taj projekat pre svega važan za njih", zaključila je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. 

 

Podsetimo, Ana Brnabić je krajem januara 2022. godine, u vreme dok je bila premijerka Srbije, ukinula Urebu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarita koje sadrži litijum i bor. Tada je Ana Brnabić rekla da je "gotovo" i saopštila javnosti da se poništavaju svi akti, dozvole, rešenja, odluke i da je na Rio Tinto "stavljena tačka".

Aktuelno