Ana Brnabić obilazi vrtiće (foto: Kolubarske.rs)
Ana Brnabić obilazi vrtiće (foto: Kolubarske.rs)
01.04.2024, 06:54

Marketinški nastup Ane Brnabić u Valjevu

č: | fb:

Prošle nedelje predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministarke u tehničkoj Vladi Slavica Đukić Dejanović i Darija Kisić posetile su dva nova vrtića u rekonstruisanom objektu stare osnovne škole "Milovan Glišić".

 

Poseta valjevskim vrtićima, uključujući obilazak objekta, razgovor sa gradonačelnikom i mališanima, desetominutni program predškolaca i konferenciju za novinare, trajala je jedan čas i 13 minuta. Više od polovine tog vremena konferencija za novinare, oko sedam minuta uvodni deo, u kome je Brnabić nekoliko minuta govorila i o Valjevu, dok je na pitanja novinara odgovarala 40 minuta.

 

Govorila je o biračkim spiskovima, opoziciji, kolegijumu Skupštine, obezbeđenju tržnih centara, izveštaju ODIHR-a, o dezinformacijama i lažnim vestima, samozvanoj eliti, tajkunskim medijima, o vidikovcu na Kablaru, o osnovnoj školi u Paraćinu, o nestanku male Danke, o tome da je u Nemačkoj dozvoljeno da se građani za izbore sele iz jednog u drugi grad, o evroparlamentarcima koji se više ne javljaju na telefon Đilasu i ekipi i tajkunskim medijima, o litijumu... Najavila je Vučićevu konferenciju za novinare, koja će, kako je rekla, biti jedna od najvažnijih press konferencija koje je predsednik ikada imao...

Ana Brnabić (konferencija za novinare)

Ana Brnabić (konferencija za novinare) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Sve u svemu uobičajen marketinški nastup Ane Brnabić, u kome je najmanje pričala o vrtićima, predškolskom obrazovanju, deci, Valjevu. Bila je to još jedna promocija SNS vlasti i hvalospevi o Aleksandru Vučiću, koga je Ana Brnabić na konferenciji za novinare spomenula 13 puta. Uobičajena su bila i pitanja beogradskih medija, iz pratnje, koja su se Ani Brnabić svidela kao da su naručena.

 

Čast da prva postavi pitanje pripala je, po odluci moderatora, novinarki Novosti. "Pre svega čestitam na novoj funkciji, gospođo Brnabić", reče novnarka, a predsednica se uz osmeh zahvali klimanjem glavom.

 

"Najavili ste kolegijum Narodne skupštine za 1. april, vidimo da će opozicija, kako kaže, prisustvovati što ranije nije bio slučaj. Tražiće zajedničku Komisiju sa izvršnim ovlašćenjima kako bi intervenisali u birački spisak. Zanima me kakav će biti Vaš stav po tom pitanju? I drugo pitanje, u okviru projekta "Srbija skok u budućnost 2027", predsednik Vučić je najavio dodatne izgradnje škola, vrtića i predškolskih ustanova, pa me zanima šta će konkretno u Valjevu biti sprovedeno po tom pitanju?

 

Predsednica Narodne skupštine je o kolegijumu govorila pet minuta, a onda je usledio odgovor i na drugo pitanje. Ponadala sam se da će Brnabić reći nešto o "Valjevu skok u budućnost 2027", o nekoj novoj školi... Međutim.

 

"Dakle, rekla sam da je izuzetno važno, ako pričamo o obrazovanju, tu je ključno da bi implementirali program 'Srbija skok u budućnost 2027', ključno je da postoji ta jaka saradnja, partnerstvo, da bude jedan tim, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, lokalnih samouprava i Narodne skupštine. Zašto? Zato što je, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić rekao, a verujem da će mnogo više o tome govoriti danas na njegovoj press konferenciji u 18 časova, i molim građana da pažljivo prate to, zato što je zaista jedna od najvažnijih press konferencija koje je Aleksandar Vučić ikada imao. U ovako teškim vremenima i pred tako velikim izazovima, mi moramo da radimo kao jedan tim, da čuvamo suverenitet naše zemlje, i da se borimo za dalji rast i razvoj, zato što ne žele svi dobro Srbiji i ne raduju se svi tome što Republika Srbija ima kontinuirani ekonomski rast, što nam kontinuirano rastu plate i penzije, što kada je veliki broj evropskih zemalja u recesiji Srbija nastavlja da raste, što je Srbija i u takvim situacijama dobila da predsedava globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, što MMF kaže da srpska ekonomija može da se opiše u jednoj reči, a to je – otporna, i da ima dobre prospekte i da je na korak od investicionog rejtinga. Dakle, postoji mnogo činilaca koji žele to da uruše. Da mi to odbranimo i da Srbija nastavi da se bori, da raste ekonomski, da jača, da sačuva ono što je njeno, a to je Kosovo i Metohija, kao Autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije. Važno je da imamo taj jedan jak tim, jači nego ikada do sada. A tu veliku ulogu igraju lokalne samouprave, posebno kada pričamo o obrazovanju, o predškolskom obrazovanju, tako da ćemo nastaviti da radimo zajedno i na kraju krajeva taj ambiciozni cilj, što se tiče škola, da izgradimo ili potpuno rekonstruišemo čak 120 novih škola do 2027. godine je izuzetno ambiciozno, ali ja verujem da ćemo uspeti da ga ispunimo. Juče sam pričala sa predsednikom Vučićem o slučaju u Paraćinu, gde je završena rekonstrukcija osnovne škole od poda do plafona, raspadala se zgrada, tako da se nadam da ćemo uskoro biti u Paraćinu", glasio je odgovor Ane Brnabić na pitanje šta će u Valjevu biti sprovedeno po pitanju izgradnje škola i vrtića.

Ana Brnabić

Ana Brnabić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Po odluci moderatora, druga da postavi pitanja bila je novinarka dnevnog lista ALO. "Šef misije OEBS je rekao da Srbija ima uslove za izbore, da građani imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje i da se on u to uverio u prethodnih nekoliko godina, šta mislite šta će na to reći opozicija, to je prvo pitanje, a drugo je kako komentarišete napade opozicije i nekih medija zbog toga što BIA, vojska i policija dodatno obezbeđuju tržne centre"?

 

"Dobro pitanje", reče predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Odgovor na dobro pitanje je trajao petminuta.    

 

Po odluci moderatora, treća da postavi pitanja bila je novinarka Informer TV koja je, kao i koleginica iz Novosti, prvo predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić čestitala na novoj funkciji. 

 

"Da li će biti nastavljeni projekti koje ste krenuli da radite kao predsednica Vlade, konkretno mislim kod nas u Zapadnoj Srbiji na revitalizaciji Ovčarsko-kablarske klisure? Znamo da ste bili kod nas na Kablaru i da smo izgurali priču da se napravi taj fantastičan vidikovac, a drugo pitanje da li imate više informacija o nestanku male Danke?".

 

Brnabić o nestanku male Danke nije želela da govori jer "nema ovlašćenje", a "može i da ugrozi istragu", ali što se tiče prvog pitanja o započetim projektima "tu vidi malo drugačiju ulogu parlamenta...", te usledi trominutni odgovor i zahvalnost Kablarcima što su glasali za SNS.

 

Moderator konferencije za novinare daje znak kolegi koji dodaje mikrofon novinarima da je "to-to", i da nema više pitanja.

 

Pojedini lokalni novinari se bune i pitaju, da li novinari iz Valjeva mogu u Valjevu da postave pitanje Ani Brnabić ili pravo da postave pitanje imaju samo novinari iz Beograda i to oni koji čestitaju predsednici novu funkciju. Moderator iznenađen, kao da nije očekivao ovu malu pobunu lokalaca, nerado dozvoli da još neko postavi pitanje.

 

Novinarka Vamedia je pitala u vezi sa "incidentnom situacijom, koja se dogodila u četvrtak prilikom pokušaja prezentacije projekta Jadar Rio Tinta u Valjevu" i o "mehanizmima države da spreči da budu prekinuti lokalni izbori u danu glasanja ako bude nepravilosti".  

 

Novinara iz, kako se predstavio, "tajkunskog medija" je interesovalo da li je, kao što je izjavio Stamatović koalicioni partner SNS, legalno i legitimno da se građani sele od grada do grada i da glasaju?

 

Novinarka portala Objektiva je pitala Anu Brnabić da li "postoji konkretan plan socijalne pomoći od strane Republike Srbije prema Valjevu i šta će preporučiti Vladi u pogledu prisustva kompanija Rio Tinto i Euro Litijum na ovim prostorima i uopšte u Srbiji".

Ana Brnabić (konferencija za novinare)

Ana Brnabić (konferencija za novinare) (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Što se tiče prvog pitanja nemam u ovom trenutku odgovor na to pitanje. Ne znam, možda zna gradonačelnik", rekla je Ana Brnabić. Što se tiče drugog pitanja, "oduvek je smatrala da je eksploatacija nalazišta litijuma dobra za Srbiju i da će doneti mnogo toga dobrog građanima Srbije".

 

"Novac koji bi ostao u Srbiji je nešto što mi ni na jedan drugi način ne možemo da zamislimo. To je paralela sa Norveškom kakva je bila pre i kakava je posle nafte. E, to je Srbija pre litijuma i Srbija posle litijuma", rekla je Ana Brnabić prilikom posete novim vrtićima u Valjevu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 9 sati 59 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar