Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
02.04.2024, 07:11

Pajkovića, i pored dve optužnice, uporno štiti Skupština grada

č: | fb:

Sekretar Skupštine grada Mladen Simović je na samom početku sednice valjevskog parlamenta, koja je održana 18. marta, pročitao pismo Mališe Pajkovića iz Kotešice, koje je adresirano, ne na predsednika ili sekretara Skupštine, nego na glavnog urednika portala Kolubarske.rs. Do danas je ostalo nejasno na osnovu čega je sekretar pročitao taj dopis i zloupotrebio svoj položaj i skupštinsku govornicu.

 

I tu nije kraj zloupotrebe jer je Mladen Simović, nakon što je pročitao, to pismo u ime Mališe Pajkovića poslao na mejl urednika internet novina Kolubarske.rs. Istog dana, četiri časa kasnije, i Pajković pismo šalje uredniku zahtevajući da bude objavljen njegov Odgovor jer su na portalu Kolubarske.rs prenete izjave sa konferencija za novinare odbornika "Pokreta sad" Đorđa Pavlovića i dr Snežane Mijatović, koji smatraju da je "vređanje zdravog razuma to što je Pajković protiv koga je podignuta optužnica za najteža krivična dela trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju maloletnog lica, dodeljena godišnja nagrada Valjeva za oblast poljoprivreda za 2021. godinu".

 

S obzirom na to da Mališa Pajković zahtev za objavljivanje Odgovora nije dostavio ni formalno ni sadržajno u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, obavestili smo ga o razlozima za neobjavljivanje Odgovora i uputili da zahtev uskladi sa odredbama Zakona što on u zakonskom roku nije učinio.

 

Pajković u pismu, koje je Mladen Simović pročitao odbornicima, navodi da je "protiv njega i još tri lica, na osnovu nesumnjivo lažne krivične prijave, još pre šest godina pokrenut krivični postupak zbog krivičnog dela trgovine ljudima. U tom postupku Viši javni tužilac je čak četiri puta podnosio optužince, ali je Viši sud u Valjevu, povodom ispitivanja njihove osnovanosti, sve optužnice vratio Tužilaštvu jer ne postoji opravdana sumnja da je bilo ko od okrivljenih izvršio krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret".

 

U nameri da saznamo da li su ove tvrdnje tačne, ili je javnost prevarena, Višem javnom tužilaštvu u Valjevu uputili smo pitanje da li je potvrđena optužnica protiv Mališe Pajkovića?

 

U odgovoru koji je Kolubarskim.rs, po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavilo Više javno tužilaštvo navodi se da je "optužnica Višeg javnog tužilaštva od 31.10.2023. godine protiv okrivljenog Mališe Pajkovića za krivično delo trgovina ljudima potvrđena rešenjem Višeg suda u Valjevu od 27.12.2023. godine, dok je rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 31.01. 2024. godine ukinuto rešenje Višeg suda i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje".

 

Na pitanje da li je optužnica vraćana četiri puta i da li je razlog za vraćanje optužnice, kako tvrdi Pajković, to što "ne postoji opravdana sumnja da je bilo ko od okrivljenih izvršio krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret", Više javno tužilažtvo navodi da nije utvrđeno da ne postoji opravdana sumnja, nego je tražena dopuna istrage.

 

"Napominjemo da je pre potvrđivanja optužnice od 31.10.2023. godine, optužnica u ovom predmetu u tri navrata vraćana Višem javnom tužilaštvu u smislu člana 337. ZKP-a, kojim je predviđeno da će Krivično veće Višeg suda, kada utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, narediti da se istraga dopuni, odnosno izvedu ili prikupe određeni dokazi. To, dakle, nije procesna situacija predvđena ZKP koji predviđa da će Krivično veće Višeg suda ispitujujući optužnicu odlučiti rešenjem da nema mesta optužbi i da se krivični postupak obustavlja ako ustanovi da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da je okrivljeni učinio delo koje je predmet optužbe", navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Valjevu.

 

U toku i sudski postupak protiv dobitnika nagrade Valjeva

 

Protiv Mališe Pajkovića, poljoprivrednika iz sela Kotešica, pokrenut je i krivični postupak po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu od 14. aprila 2022. godine zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo poreske utaje.

 

"Optužnim predlogom okrivljenom Mališi Pajkoviću stavlja se na teret da je u periodu od 18.01. 2018. do 28.12.2020. godine postupao suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, ostvarivši prihod na koji nije obračunao i platio porez na prihod fizičkog lica u iznosu od 6.364.139,07 dinara za koji iznos postoji opravdana sumnja da je oštetio budžet Republike Srbije".

 

Kolubarske.rs su uputile Osnovnom sudu u Valjevu pitanje - u kojoj fazi se nalazi ovaj krivični postupak. U odgovoru se navodi da je "postupak i dalje u toku, jer je na nepravnosnažnu presudu Osnovnog suda u Valjevu od 13.10.2023. godine izjavljena žalba tako da se predmet od 7.12.2023. nalazi u Apelacionom sudu u Beogradu radi odlučivanja po žalbi".

 

Ovaj krivični postupak protiv Mališe Pajkovića, osumnjičenog za utaju preza, je pokrenut 14. aprila 2022. godine, a iste godine nešto ranije, tačnije 20 marta, dodeljeno mu je najznačajnije priznanje grada Valjeva.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 20 sati 58 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara