Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
09.04.2024, 06:54

Divčibare će ove godine dobiti 12 podzemnih kontejnera

č: | fb:

Na Divčibarama će ove godine biti postavljeno 12 podzemnih kontejnera, čija je vrednost deset miliona dinara, najavio je direktor JKP "Vidrak" Dragutin Kuzmanović. Prema njegovim rečima sistem podzemnih kontejnera je trenutno najefikasniji sistem upravljanja otpadom, imaju do četiri puta veći kapacitet za skladištenje u odnosu na konvencionalne kontejnere, zauzimaju manju površinu na zemlji, nema smeća, niti smrada oko tih kontejnera...

 

U programu poslovanja JKP "Vidrak" za 2024. godinu navedeno je da se izđubravanje planira za 950 domaćinstava i 1020 apartmana i stanova na Divčibarama, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, kada je na Divčibarama bilo oko 500 apartmana i stanova.

 

Pored kupovine podzemnih kontejnera za turističko mesto Divčibare, u ovoj godini planirana je i nabavka autofekalne cisterne za sakupljanje i transport otpadnih voda, fekalija i drugih gustih tečnosti. Kako je rečeno, obezbeđivanje autokefalne cisterne je značajno s obzirom na to da još uvek nije rešen problem otpadnih voda i kanalizacije na Divčibarama.

 

U analizi poslovanja JKP "Vidrak" u 2023. godini, među realizovanim uslugama nisu navedene usluge čišćenje septičkih jama i poljskih WC. Prema rečima direktora komunalnog preduzeća, u toku prošle godine na Divčibarama je ispražnjeno samo sedam septičkih jama.

 

U programu poslovanja JKP "Vidrak" za 2024. godinu, navedeno je da se na području turističkog mesta Divčibare planira košenje travnjaka dva puta godišnje, a čišćenje, kako travnjaka tako i staza, svakim radnim danom. U zimskom periodu planira se svakodnevno skupljanje otpadaka sa snegom prekrivenih površina i pražnjenje kanti za otpadke.

 

Što se tiče pranja ulica na spisku nema turističkog mesta Divčibare. "Pranje ulica, pored centralnog dela grada, planira se i u perifernim delovima – Novo naselje, Peti puk, Stari grad, Gradac, Brđani, Popare, i tamo gde postoje uslovi za pranje ulica i trotoara", piše u programu poslovanja JKP "Vidrak" za 2024. godinu.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 13 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar