Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
17.04.2024, 06:59

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

č: | fb:

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić je, Rešenjem Vlade Srbije od 5. aprila, imenovan za načelnika Kolubarskog upravnog okruga.

 

Prema saopštenju Kolubarskog okruga, dostavljenog medijima, zvanična primopredaja dužnosti, između dosadašnjeg načelnika Miloša Milutinovića i novopostavljenog Viktora Mićića, obavljena je 10. arila.

 

Međutim, Viktor Mićić još uvek nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada na koju je izabran u avgustu 2020. godine. Prema Statutu Skupštine Valjeva zamenika predsednika, kao i predsednika, bira i razrešava Skupština i to većinom glasova od ukupnog broja odbornika. U Statutu piše da može biti razrešen i pre isteka vremena za koje je izabran, na isti način na koji je biran, a može biti razrešen i u slučaju podnošenja ostavke, što se samo konstatuje na sednici Skupštine grada bez rasprave.

 

Sekretar gradskog parlamenta Mleden Simović za Kolubarske.rs kaže da je, prema njegovim saznanjima, Viktor Mićić podneo ostavku na mesto zamenika predsednika, ali da "njegova ostavka još uvek nije zvanično stigla u Skupštinu, grada tako da je Mićić i dalje zamenik predsednika Skupštine Valjeva". Dodaje da prema Statutu i Poslovniku njega može da razreši jedino Skupština bez obzira na to da li je podneo ostavku ili iz nekog drugog razloga.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

Odbornik Pokreta Sad u Skupštini grada diplomirani pravnik Đorđe Pavlović kaže za Kolubarske.rs da je evidentno da Viktor Mićić obavlja dve funkcije, s obzirom na to da ga Skupština nije razrešila, niti je konstatovala njegovu ostavku, ukoliko je ostavku podneo.

 

Dodaje da se u slučaju Viktora Mićića, koji je trenutno i zamenik predsednika Skupštine i načelnik Kolubarskog upravnog okruga, radi o kumulaciji javnih funkcija, a to je regulisano Zakonom o sprečavanju korupcije članom 56. – zabrana vršenja druge javne funkcije.

 

"Ovim članom je propisano da javni funkcioner može vršiti samo jednu javnu funkciju. Izuzetak je vršenje funkcija na koje se neko neposredno bira od građana, osim u slučajevima utvrđenim Ustavom. Za sve drugo je potrebna saglasnost Agencije za sprečavanj korupcije kojoj se u roku od osam dana dostavlja zahtev uz pozitivno mišljenje organa koji ga je postavio-izabrao-imenovao. Dake, Viktor Mićić je bio dužan da zatraži saglasnost Agencije za obavljanje dve funkcije", rekao je Pavlović.

 

Mićić nije više na platnom spisku u Skupštini grada

 

Prema rečima Mladena Simovića, Viktor Mićić nije više na stalnom radu u Skupštini grada jer je Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose na sednici održanoj 10. aprila donela Rešenje da "Viktoru Mićiću 5. aprila prestaje stalni rad u Skupštini grada na osnovu Rešenja Vlade Srbije o njegovom imenovanju za načelnika Kolubarskog upravnog okruga".

 

Đorđe Pavlović pak kaže da Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose nije mogla da donese to Rešenje jer Komisija odlučuje o pravima iz radnog odnosa, a ne o radnopravnom statusu izabranih, imenovanih i postavljenih lica. Pavlović navodi da o radnopravnom statusu predsednika i zamenika predsednika odlučuje Skupština posebnom odlukom, a to je regulisano članom 42. stav 3. Poslovnika Skupštine grada Valjeva.

 

"Oni su se malo zaigrali i zaboravili su da je Skupština Valjeva još uvek u mandatu i punom kapacitetu. Najpravilnije bi bilo da je Skupština grada razrešila funkcije Viktora Mićića, a potom ga Vlada Srbije imenovala za načelnika Kolubarskog okruga. Oavko..., još jedan dokaz nepoštovanja zakona", zaključio je Đorđe Pavlović, odbornik Pokreta Sad.

 

Viktor Mićić predsednik gradske Komisije 

 

Načelnik Kolubarskog okruga Viktor Mićić je i predsednik gradske Komisije za realizaciju mera energetske sanacije. Tako je  juče u Skupštini grada održao konfereciju za novinare na kojoj je najavio raspisivanje javnog poziva za učešće direktnih korisnika u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individualnim ložištima i prelazak na biomasu, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, na teritoriji grada Valjeva u 2024. godini. 

 

Nakon održane konferencije, Viktor Mićić se vrati na svoje plaćeno radno mesto - načelnika Kolubarskog upravnog okruga.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 15 sati 39 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 20 sati 49 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara