Izložba radova na temu aerozagađenje (foto: Kolubarske.rs)
Izložba radova na temu aerozagađenje (foto: Kolubarske.rs)
23.04.2024, 06:54

Vazduh u Srbiji bio bi mnogo bolji kada bi se implementirali i poštovali zakoni

č: | fb:

Dan planete Zemlje u Valjevu je obeležen na prostoru ulične galerije Vakum u Pop Lukinoj ulici izložbom radova učesnika umetničke kolonije na temu aerozagađenje. Predstavljena su i istraživanja dr Vesele Tanasković Gassner, ugledne klimatske naučnice, dok je lokalna organizacija iRevolucija predstavila građanske preporuke koje je uputila nadležnim institucijama.

 

Prema rečima dr Vesele Tanasković Gassner, problem u Srbiji je to što nedostaju mnogi zakoni, a odnose se na zaštitu životne sredine, ali ne postoji ni implementacija donetih zakona. Naglašava da bi, implementacijom postojećih zakona, vazduh u Srbiji bio 60 posto bolji nego što je danas, a kada bismo poštovali zakone koje imamo i kada bi nadležne inspekcije kontrolisale poštovanje tih zakona i reagovale po pozivu građana, bilo bi mnogo drugačije.

Vesela Tanasković Gassner i Vladimir Radosavljević

Vesela Tanasković Gassner i Vladimir Radosavljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Organizacija iRevolucija je predstavila građanske preporuke, koje je uputila Ministarstvu zaštite životne sredine i Gradskoj upravi Valjeva za unapređenje Programa zaštite vazduha 2030. godine za Valjevo, koji nije usaglašen sa lokalnim Planom kvaliteta vazduha zbog toga što taj Plan još uvek nije usvojen. Kako je rečeno, preporuke su rezultat temeljnih analiza i saradnje sa Nacionalnom ekološkom organizacijom, a cilj preporuka je unapređenje nacionalne politike sa lokalnim politikama zaštite vazduha u Valjevu.

 

"Jedna od prvih preporuka jeste upravo usvajanje Plana kvaliteta vazduha, koji je lokalni parlament trebalo da usvoji još pre tri godine. Predložili smo da se uradi revizija inspekcijskog nadzora zbog toga što je iRevolucija još pre dve godine podnela prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv fabrike Krušik, koja je kažnjena, ali u ovoj godini Krušik nije na spisku onih nad kojima će se obaviti inspekcijski nadzor. Tražili smo od inspekcijskog nadzora da uvede kontrolu nad nemačkim kompanijama Hansgrohe i Bizerba, i novom fabrikom Gorenje. Dakle, da svi potencijalni zagađivači budu u Planu inspekcijskog nadzora. Tražimo da se izradi katastar individualnih ložišta zbog toga što su upravo ta ložišta među najvećim zagađivačima, pa ako nemamo mapiran taj problem, mi ga ne možemo rešavati u dobrom pravcu. Treba unaprediti i monitoring kvaliteta vazduha", naveo je Vladimir Radosavljević iz organizacije iRevolucije.

Izložba radova na temu aerozagađenje

Izložba radova na temu aerozagađenje (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Radovi, koji su izloženi u uličnoj galeriji u Valjevu šalju brojne poruke, a jedna od njih je - zagrli me i prodiši. Zagrlimo, negujmo, čuvajmo prirodu jer ćemo jedino tako moći da dišemo", poručila je dr Vesela Tanasković Gassner, ugledne klimatska naučnica.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 19 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara