Na sastanku u Kolubarskom okrugu (foto: Đorđe Đoković)
Na sastanku u Kolubarskom okrugu (foto: Đorđe Đoković)
14.10.2014, 16:49

Vulin sa gradonačelnikom o važnim pitanjima

č: | fb:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Valjevu sa rukovodstvom Grada, kao i sa direktorima ustanova, koja su deo ministarstva, a to su Nacionalna služba za zapošljavanje, PIO fond, Centar za socijalni rad, a domaćin je bio Vladimir Petrović načelnik Kolubarskog upravnog okruga. „Teme su brojne, jer Ministarstvo na čijem sam čelu vas prati od rođenja pa do kraja, otuda ne postoji tema koja nije naša tema”, odgovorio je Vulin na pitanje novinara o kojim temama će danas razgovarati u Valjevu.

O Centru za socijalni rad i Gerontološkom centru

Ministar Aleksandar Vulin upoznat je sa problemima u valjevskom Centru za socijalni rad, kao i sa radovima na izgradnji Gerontološkog centra. Što se tiče izbora direktora Centra za socijalni rad, ministarstvo nema veliku nadležnost, osim da striktno primenjuje i poštuje zakon. „Po Zakonu o socijalnoj zaštiti o izboru direktora Centra za socijalni rad odlučuje isključivo lokalna samouprava i niko drugi. Kada na sto ministra dođe mišljenje o kandidatu za direktora, jedino što mogu jeste da proverim da li je predlog u skladu sa zakonom –  da li kandidat ispunjava uslove konkursa, ali pre toga lokalna samouprava treba Ministarstvu da dostavi predlog za budućeg direkora Centra za socijalni rad, kako bi mogao o njemu da se izjasnim”, pojašnjava Vulin.

 Tema o kojoj je danas ministar razgovarao sa čelnicima grada je i nastavak radova na Gerontološkom centru u Valjevu, koji je počeo da se gradi pre pet godina, a u koji je vlada Japana uložila 2,5 miliona evra.

„Nedavno me je, sa punim pravom, ambasador Japana pitao šta se dešava sa tim Domom za stare za koji je vlada Japana dala novac, a on još nije završen. I zbog donatora, ali i zbog nas, moramo da utvrdimo šta se desilo, gde je otišao novac”, kaže ministar i dodaje da će ministarstvo uložiti sve napore da Gerontološki centar bude završen, „jer je previše para utrošeno, da bi ostao ne useljen”. Vulin nije precizirao kako i kada će ministarstvo pomoći da radovi budu završeni, rekavši da bi trebalo da se novac za te radove obezbedi rebalansom budžeta.

Stanko Terzić i Aleksandar Vulin

Stanko Terzić i Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

Zašto je domaćin načelnik, a ne gradonačelnik?

Ministar Aleksandar Vulin je imao potrebu da razjasni nedoumice, da li će sastanku u Kolubarskom upravnom okrugu prisustvovati i gradonačelnik Valjeva i zbog čega je izabrao načelnika Okruga za domaćina, a ne gradonačelnika. „Ne znam zašto gradonačelnik Valjeva nije danas u Dnevnom boravku. Nedavno sam bio u Paraćinu gde me je dočekao gradonačelnik koji je demokrata. Ne bolujem od sujeta, ne moramo da se viđamo, ali mislim da je dobro i za lokalnu samoupravu i za ministarstvo da svi budemo na jednom mestu i na istom zadatku. Ne znam čemu sujete i pitanje zašto odlazim kod načelnika Okruga, a ne u kabinet gradonačelnika. Načelnik je najviši predstavnik države Srbije i moja je obaveza, kao ministra, da se sretnem sa njim”, pojasnio je Aleksandar Vulin.

Međutim, nije bilo mesta za nedoumicu da li je gradonačelnik „zaobiđen” i da li će doći na sastanak, jer se gradonačelnik Stanko Terzić odazvao pozivu za sastanak i u Kolubarski upravni okrug došao zajedno sa pomoćnikom Miloradom Ilićem i razgovarao sa ministrom o, kako rekoše, brojnim važnim pitanjima.

Ministar Aleksandar Vulin je naglasio da u Valjevo nije došao kao predstavnik jedne partije nego kao minstar svih građana – predstavnik države. U odboru za doček u Dnevnom boravku u Popučkama, prvom odredištu minstra, bili su naprednjaci - narodni poslanik Slobodan Gvozdenović, načelnik Kolubarskog upravnog okruga Vladimir Petrović, predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić. Istina, ministra su dočekali i oni koji nisu članovi SNS - direktor PIO fonda Ljubiša Damnjanović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Zaven der Hazarjan i PR Doma zdravlja Miroslav Mandić.

Dolazak ministra Vulina

Dolazak ministra Vulina (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno