Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
02.05.2024, 06:56

Prvomajski praznik na Divčibarama

č: | fb:

Više hiljada gostiju, pretežno iz Beograda, Novog Sada, Valjeva, Pančeva, Požege, boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto, a prema rečima divčibarskih hotelijera i ugostitelja, većina gostiju je spojila prvomajske i uskršnje praznike tako da će na valjevskoj planini boraviti sedam dana. Značajan je broj i onih koji su na Divčibare doputovali na jednodnevni prvomajski izlet.

 

Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni prvomajski uranci, sve je manje izletnika na livadama gde se "dimio roštilj, pušio kotlić i okretalo", a sve je više onih koji su sunačni, pomalo vetrovit, dan proveli u šetnji ili uživajući na planinskom suncu u bašti kafića.

 

Nekada su za prvomajske praznike mladi dolazili na Divčibare dan ranije, spavali u šatorima ili u kolima, da bi u zoru raspalili roštilj, spremali kotlić i prase na ražnju. Mnoge livade na kojima su prethodnih godina za 1. maj bili izletnici i kamperi danas su zauzele zgrade - apartmani sa nekim novim gostima, novim sadržajima i potrebama.

Roštiljanje u Titovom gaju

Roštiljanje u Titovom gaju (Foto: Kolubarske.rs)

I ove godine bilo je gostiju u "Titovom gaju" gde su bili postavljeni šatori i gde je bilo najviše roštilja raspaljenih u slavu Međunarodnog praznika rada.

 

Mnogi, pretežno mlađi gosti, opredelili su se za prostor ski stazi Crni vrh, gde je Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom, pripremilo brojne avanturističke i muzičke programe.

 

Ski staza Crni vrh - Divcibar

Ski staza Crni vrh - Divcibar (Foto: Kolubarske.rs)

Panoramska vožnja žičarom

Panoramska vožnja žičarom (Foto: Kolubarske.rs)

Svaki dan do 5. maja panoramske vožnje žičarom, za najmlađe avantura park, zip line, gađanje iz luka i strele, dok je bike park stalno otvoren za ljubitelje biciklizma. Na prostoru ski staze Crni vrh, 1. maja nastupali su DJ str8 i DJ Hoffman, dok je 4. maj od 13 časova rezervisan za White City Soul.

 

Novi parking, prazni kontejneri, prašnjave ulice, raskopani trotoari

 

Prethodnih godina za prvomajske praznike bili su prepuni kontejneri i kante za otpatke, na ulicama velike količine rizle i prašine, bilo je mnogo automobila, a premalo parkinga i prostora za pešake.

 

Parking na Divčibarama

Parking na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Ovaj put kontejneri i kante su bili ispražnjeni, novi parking popunjen "do poslednjeg mesta", ali su i dalje divčibarske ulice prašnjave i prljave, a trotoari su, nakon radova koji su davno završeni, značajno suženi, raskopani i nesređeni… Teško je kretati se takvim trotoarima, naročito roditeljima sa malom decom. 

Raskopan trotoar

Raskopan trotoar (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nesvakidašnja slika u neposrednj blizini supermarketa Maxi. JKP "Vdrak" je postavio kontejner nasred trotoara. Pored kontejnera postavljena je tabla s upozorenjem za vozače - "Molimo ne parkirajte pored kontejnera. Neophodan prostor za vozilo za odnošenje smeća". Očigledno da niko nije razmišljao o tome da li je "neophodan prostor" za prolazak pešaka!?

Kontejner nasred trotoara

Kontejner nasred trotoara (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

 

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 17 sati 25 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara

 (foto: )
Jubilej Pre 18 sati 23 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.