Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
09.05.2024, 06:54

Moć investitora ili nemoć Grada?

č: | fb:

Investitor, koji je bez dozvole započeo izgradnju ugostiteljskog objekta u centru Divčibara, i to u samoj raskrsnici glavne ulice, ne samo da se oglušio o Rešenje građevinskog inspektora od 17. januara ove godine da prekine radove i sve vrati u prvobitno stanje, već je objekat završio, a uz njega otvorio i baštu sa nekoliko stolova.  

 

I pored toga što su u Gradskoj upravi još početkom marta, nakon što je građevinski inspektor bio u kontrolnom nadzoru i "zatekao da su radovi na izgradnji nastavljeni", najavili krivičnu prijavu zbog nelegalno izgrađenog objekta i njegovo uklanjanje, to se još uvek nije dogodilo. 

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će objekat biti uklonjen ili je možda u međuvremenu legalizovan s obzirom na to da "Planinski zalogaj brze hrane na Divčibarama" radi "punom parom" i da je pored otvorena i bašta, u Gradskoj upravi nam je rečeno da je objekat nejegalan i da će biti uklonjen, kao i da je Rešenje izvršno.

 

"Grad Valjevo će prinudno ukloniti taj objekat o trošku investitora, s obzirom na to da on to nije učinio u zakonskom roku. Treba da raspišemo javnu nabavku za rušenje bespravno izgrađenih objekta i tek nakon okončanog tendera i izabranog izvođača radova, objekat će biti uklonjen", navedeno je u odgovoru, ali nije precizirano kada će biti raspisana javna nabavka.

 

U Planu nabavki ispod limita za 2024. godinu, nalazi se stavka rušenje objekata. Procenjena vrednost tih radova, koji su, kako je navedeno, planirani u drugom kvartalu, je 2,5 miliona dinara.  

 

Podsetimo, građevinski inspektr Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Valjeva je "u toku vanrednog terenskog inspekcijskog nadzpra utvrdio da se izvode radovi na izgradnji ugostiteljskog objeka bez prethodno pribavjene građevinske dozvole i prijave početka radova". Građevnski inspektor je 13. decembra 2023. godine zatvorio gradilište, a investitor je tada izjavio da građevinsku dozvolu nije pribavio jer je smatrao da nije potrebna, te da će "izvršiti uklanjanje izvedenih radova i vraćanje u prvobitno stanje".

Nelegalni objekat na Divčibarama (31.12.2023.)

Nelegalni objekat na Divčibarama (31.12.2023.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nelegalni objekat na Divčibarama (6.01.2024.)

Nelegalni objekat na Divčibarama (6.01.2024.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nelegalni objekat na Divčibarama (16.02.2024.)

Nelegalni objekat na Divčibarama (16.02.2024.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Međutim, građevinski inspektor više od mesec dana nije obišao gradilište kako bi proverio da li su radovi zaustavljeni i "vraćeno u prvobitno stanje", nego je to učinio tek 17. januara ove godine i tada je doneo Rešenje kojim se "naređuje investitoru da u roku od pet dana od dana obaveštenja o Rešenju, o svom trošku, izvrši uklanjanje izvedenih radova na izgradnji ugostiteljskog objekta na Divčibarama. Ako naloženu meru ne izvrši u navedenom roku, uklanjanje će biti prinudno izvršeno o trošku investitora... Žalba ne zadržava izvršenje Rešenja".

 

Prema dokumentaciji u Gradskoj upravi, investitor je Rešenje građevinskog inspektora primio 23. februara 2024. godine. 

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 19 sati 40 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo 18.05.2024

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 9 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 9 komentara