Lazar Gojković (foto: Kolubarske.rs)
Lazar Gojković (foto: Kolubarske.rs)
15.05.2024, 06:42

Gradonačelnik predstavio ideju za novi gradski trg i podzemnu garažu

č: | fb:

U centru grada u blizini Tešnjara na prostoru gde je donedavno bila NIS benzinska pumpa biće izgrađen novi gradski trg sa podzemnom garažom, ideja je gradskog rukovodstva koju je novinarima predstavio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Biće to, kako je rekao, novo lice Valjeva.  

 

"Pozvali smo vas da vam predstavimo jedan koncept, ideju, predlog rešenja, maštu i san koji ćemo ostvariti, a odnosi se na sam centar grada i na prostor koji se oslobodio izmeštanjem benzinske pumpe i koji će u narednom periodu, kako smo i planirali, postati jedno novo lice Valjeva, jedan novi centar sa podzemnom garažom i sa novim gradskim trgom", rekao Gojković.

Ideja za novi gradski trg

Ideja za novi gradski trg (Foto: Grad Valjevo)

 

Dodao je da gradsko rukovodstvo u ovom trenutku pregovara sa Ministarstvom privrede, jer je ideja da se projekat novog gradskog trga i podzemne garaže realizuje kroz javno-privatno partnerstvo.

 

"Postoje gradovi u Srbiji koji su podzemne garaže rešavali na taj način. Mislim da je parkiranje u centru grada jedan veliki problem. I pored toga što smo u prethodnom periodu pre svega sređivali te parking površine u stambenim blokovskim naseljima, mislim da je sada neophodno da uradimo nešto veliko, a smatram da je podzemna garaža upravo to, jer će ona u ovom delu centra grada rešiti problem parkiranja. Vrlo bitna stvar je, s obzirom na to da je u pitanju centar grada, da se izmeštanjem benzinske pumpe ovde otvario prostor da napravimo veliki, novi trg. Imate priliku iza mene da vidite kako taj naš predlog koncepta izgleda, a u narednom periodu ulazimo, kako to ide korak po korak, u sve aktivnosti koje su vezane za javno-privatno partnerstvo. Već pripremamo potrebnu dokumentaciju za Ministarstvo privrede, a nakon toga sledi da uradimo sve ono što je potrebno za projektno-tehničku dokumentaciju", kazao je gradonačelnik.

 

Govoreći o kapacitetu buduće podzemne garaže, Gojković je rekao da bi okvirno trebalo da ima najmanje dve etaže, sa najmanje 240-250 parking mesta, naglašavajući da će sve detalje razraditi struka – saobraćajni i gađevinski inženjeri i arhitekte.

 

"Sve ćemo precizno reći kada budemo imali idejno rešenje ili projekat za građevinsku dozvolu. Konsultovaćemo apsolutno sve stručne ljude. Postoji Radna grupa na nivou grada u koju ćemo, naravno, uključiti sve stručne ljude da nam daju što više predloga, da nam daju što više nekih rešenja. Svakako smatam da to treba da bude jedan prostor koji će spojiti i Tešnjar i totalno ga otvoriti, koji će spojiti Hram i, naravno, treća kapija, koju smo pominjali, odnosila bi se na centralni deo grada, Centar za kulturu, Gimnaziju i ostale ustanove", naveo je Gojković.

Bilbord - ideja za novi gradski trg

Bilbord - ideja za novi gradski trg (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njegovim rečima, projektom će biti obuhvaćeno i sve ono što je u najbližem okruženju prostora na kome će biti novi gradski trg i podzemna garaža, uključujući staru zelenu pijacu, parking kod Hrama i forland Kolubare.

 

"Ovo što vam danas predstavljam je jedna mašta, vizija, san koji treba osvariti, koji je neophodan za Valjevo sutra. Ovo je koncept, predlog, ideja, koju treba u narednom periodu razraditi i naći najbolje moguće rešenje i doneti odluke. Pre četiri godine smo pričali o završetku Gerontološkog centra, o početku izgradnje brze saobraćajnice, o vrtićima, o tome da ćemo se baviti rešenjem problema aerozagađenja, o novim investitorima, i mislim da je to nekih pet krupnih razloga da verujemo u celu ovu priču", poručio je gradonačelnik Gojković.

 

Odgovarajući na pitanje kada građani Valjeva mogu da očekuju "novo lice Valjeva" – novi trg i podzemnu garažu, Gojković je rekao da je cilj da se u ovoj godini krene sa realizacijom ideje, naglašavajući da će "Grad dati sve od sebe da to bude brzo realizovano".

Aktuelno