Rezervoar  (foto: JKP Vodovod)
Rezervoar (foto: JKP Vodovod)
21.05.2024, 06:59

Rešen problem vodosnabdevanja Divčibara

č: | fb:

Na Divčibarama su završeni radovi na izgradnji vodovodne mreže i novog rezervoara, čime je povećan kapacitet vode i rešeno pitanje vodosnabdevanja u ovom turističkom centru, saopšteno je iz JKP Vodovoda Valjevo.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost, radovi su počeli 2022. godine, a sredstva u iznosu od 2,5 miliona evra su obezbedjena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja. Novi kapaciteti omogućiće stabilno snabdevanje u budućnosti i u uslovima izgradnje novih smeštajnih objekata. 

 

Prema rečima direktora JKP Vodovod Ivana Filipovića trenutno se ispituje vodovodna mreža, ceo sistem je u probnom radu tako da je još uvek na snazi preporuka iz septembra 2022. godine, da se voda na Divčibarama ne preporučuje za piće zbog fizičko-hemijske neispravnosti.

 

"Par dana pre prvog maja stavili smo u probni rada dve bušotine da vidimo kako se sistem ponaša pri maksimalnoj popunjenosti kapaciteta na Divčibarama. Doživeli smo i mi prijatno iznenađenje, u smislu da je na Divčibarama, koje su bile prepune u tom trenutku, potrošnja bila preko 15 litara u sekundi. Ono što je bitno, jeste da smo sve vreme imali pun rezervoar. Ne treba zaboraviti da je ranije fabrika radila sa 10 litara u sekundi sa jezera, to znači da je rezervoar bio faktički protočan i visinske zone na planini nisu imale vodu. Stavljanjem dve bušotine u funkciju imali smo, pri maksimalnoj poseti, dovoljne količine vode", rekao je direktor Vodovoda Ivan Filipović.

Jezero na Divčibarama

Jezero na Divčibarama (Foto: JKP Vodovod)

 

Filipović dodaje da će novi kapaciteti rezervoara biti dovoljni i za proširenje turističkih i smeštajnih kapaciteta na Divčibarama. 

 

"Trenutno ispitujemo vodovodnu mrežu, ceo sistem je u probnom radu i voda je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode u internim analizama JKP Vodovod Valjevo koje se obavljaju svakodnevno na nekoliko tačaka na mreži. Dok ne podesimo sve parametre odnosa sirovih voda koje se mešaju, ostaje preporuka koja je trenutno na snazi. Nakon što iz Zavoda za javno zdravlje stigne potvrda analize vode promenićemo preporuku o čemu ćemo obavestiti potrošače", rekao je Ivan Filipović.

 

Prema rečim direktora JKP Vodovod, na Divčibarama će stalno biti prisutna ekipa preduzeća od 12 zaposlenih koja će se starati o kompletnom sistemu vodosnabdevanja Divčibara.

 

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 14 sati 27 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 14 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 35 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 14 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 4 komentara