Ivica Dačić i Policija (foto: Kolubarske.rs)
Ivica Dačić i Policija (foto: Kolubarske.rs)
06.06.2024, 12:39

Ministar policije prisustvovao manifestaciji u okviru projekta "Karavan bezbdenosti saobraćaja"

č: | fb:

Na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu održana je manifestaciji u okviru Preventivnog projekta "Karavan bezbednosti saobraćaja" čiji je cilj unapređenje stavova građana o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i unapređenje bezbednosti.

 

"Od neizmernog je značaja da ova naša zajednička akcija obiđe sve gardove u Srbiji, jer ona ima bitan cilj, a to je da preventivno deluje na sve učesnike u saobraćaju", rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je prisustvovao manifestaciji.

 

On je poručio da je bezbednost dece u saobraćaju prioritet ne samo MUP-a, već i Vlade Republike Srbije, koja je u Strategiji o bezbednisti saobraćaja kao osnovni cilj predvidela viziju - nula poginule dece, a za Vladu Srbije ta vizija nije samo slovo na papiru, već najvažnija obaveza.

 

"Porodica je prvo okruženje iz kog deca crpe prva i najvažnija znanja kada je reč o njihovom bezbednom učešću u saobraćaju. Molim sadašnje i buduće roditelje da budu svesni toga i da deci od najranijeg uzrasta svojim primerom usađuju zdrave navike u saobraćaju, od pravilnog prelaska ulice, bezbedne vožnje bicikla, do prevoza u vozilima uz korišćenje pojasa i dečjih sedišta", kazao je Dačić.

 

Ministar policije se obratio roditeljima, jer deca, kako je rekao, nisu glavni učesnici u saobraćaju.

 

"Deca su žrtve. Od ponašanja roditelja u saobraćaju zavisi i uspeh ove naše akcije. Zato mi moramo da stvorimo kult u našoj zemlji, da je apsolutno društveno neprihvatljivo, nepravilno, bahato i neodgovorno ponašanje u saobraćaju, zato kazne moraju da budu drakonske. Zato, da bi se spašavali životi dece i životi ljudi", poručio je ministar policije Ivica Dačić.

 

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Kolubarske.rs)

Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, je kazao da ovaj karavan predstavlja jedno zajedništvo i simbolizuje to da u saobraćaju možemo biti jedino bezbedni ukoliko svi damo svoj doprios i ukoliko zajedno radimo na tome. Naveo je da faktor čovek, kao uzročnik, učestvuje sa 94 posto u svim saobraćajnim nezgodama.

 

"Čovek je najbitniji faktor u saobraćaju, i zato i želimo da kroz preventivne aktivnosti promenimo svest o stradanju u saobraćajnim nezgodama. Vlada Srbije usvojila je nacionalnu strategiju sa vizijom o nula poginulih u saobraćajnim nezgodama i dok i jedan ljudski život gubimo u saobraćajnim nezgodama nećemo stati sa ovakvim aktivnostima", rekao je Stamatović.

 

Prema rečima Milana Nikolića, generalnog sekretara AMSS, saobraćaj jeste neophodan i deo je svakodnevice, ali svakako možemo svojim primerom, svojom svešću, svojom opreznošću doprineti da izbegnemo posledice i stradanje sugrađana.

 

"Okupio nas je isti cilj, a to je da probudimo svest i povedemo računa o svakom životu, da budemo fokusirani u saobraćaju, bilo da smo pešaci, biciklisti ili vozači, da skrenemo pažnju jedni drugima, da mlađi danas nauče, stariji da se podsete koliko saobraćaj može biti opasan i kakve posledice može izazvati", rekao je generalni sekretar AMSS.

 

Ivica Dačić i Policija

Ivica Dačić i Policija (Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je kazao da je Grad Valjevo otvoren za sve vidove saradnje i projekte koji unapređuju bezbednost naših sugrađana.

 

"Svi smo svesni važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju i zato je ovo sjajna prilika da od najkompetentnijih ljudi, predstavnika institucija čujemo konkretne primere iz prakse i savete koji svima nama i ljudima oko nas bukvalno mogu sačuvati život", rekao je Lazar Gojković.

Karavan bezbednosti saobraćaja

Karavan bezbednosti saobraćaja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja", na platou ispred Centra za kulturu, građanima, posebno deci, pokazana su sredstva i oprema kojima raspolažu policija, vatrogasno-spasilačke jedinice, Crveni krst.

 

Posle obilaska manifestacije ministar Ivica Dačić posetio je Policijsku upravu Valjevo i Vatrogasno-spasilački bataljon Valjevo.

 

Nosilac projekta "Karavan bezbednosti saobraćaja" je MUP Srbije, partneri su Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije (AMSS), Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalne samouprave. 

Policija

Policija (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno