Nzavisnost i ASNS ispred Krušika (foto: Kolubarske.rs)
Nzavisnost i ASNS ispred Krušika (foto: Kolubarske.rs)
11.06.2024, 06:57

Zbog privatizacije namenske ne potvrđuje se reprezentativnost sindikata

č: | fb:

Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost ponovo je zatražio od rukovodstva valjevske fabrike "Krušik" da prestane sa pritiscima na sindikalne aktiviste i da se uvaže pristupnice kojima se potvrđuje reprezentativnost tog sindikata.

 

Sindikatu Nezavisnost, koji je održao još jednu konferenciju za novinare ispred glavne kapije "Krušika", pridružili su se predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS), čija se reprezentativnost u valjevskoj fabrici takođe osporava. Reprezentativnost se ne potrvđuje jer se sprema privatizacija namenske industrije, smatraju u ova dva sindikata.

 

"Ne želim da zaposleni u Krušiku shvate da je ovo samo prosta borba ova dva sindikata za reprezentativnost. Ovo je borba za poštovanje zakona, za poštovanje Ustava Republike Srbije, za jednu pravnu državu, a u budućnosti je ovo borba ova dva sindikata za sve ono što se namenskoj industriji sprema. Prema informacijama koje imam, sprema se privatizacija namenske industrije, gde dolaze ili strani investitori ili domaći trgovci oružjem, gde će država Srbija formalno ostati vlasnik 51 posto, a ovi drugi će biti suštinski i pravi vlasnici. Želim da upozorim radnike Krušika na tu činjenicu i da im kažem da sklanjanjem UGS Nezavisnost i ASNS ostaju sindikati koji takvim scenarijima neće pružiti preveliki otpor", rekla je Ranka Savić, predsednica ASNS.

 

Prema navodima sindikalaca, donja granica za reprezentativnost sindikata u Holding korporaciji  "Krušik" je 314 pristupnica, UGS Nezavisnost je dostavio 354, a Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije 396 pristupnica. Ranka Savić je skrenula pažnju na to da je bilo puno zloupotreba u dokazivanju reprezentativnosti dva sindikata.

 

"Mi smo uradili sve po zakonu, dostavili smo veći broj pristupnica i onda su počele raznorazne malverzacije. Ono što je tragično jeste činjenica da su na naše članove vršeni ogromni pritisci. Mi smo imali situacije da su nam dolazili ljudi sa suzama u očima i govorili da moraju da se iščlane iz sindikata jer im se preti otkazom i premeštanjem na drugo radno mesto", navela je Savić. 

 

Ona je uputila kritiku na račun sindikata Sloga koji je, kako je rekla, zajedno sa poslodavcem učestvovao u svim tim malverzacijama. "Oni su doneli pristupnice sa novijim datumom, to je bio datum uoči utvrđivanja reprezentativnosti i na taj način tih njihovih 15 novih pristupnica je oborilo reprezentativnost i ASNS i UGS Nezavisnost", kazala je Ranka Savić.

Dejan Titović i Ranka Savić

Dejan Titović i Ranka Savić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dejan Titović, potpredsednik UGS Nezavisnost je rekao da ne pristaju na rešenje "Krušika" kojim im se oduzima reprezentativnost, niti pristaju "na jednu veliku šikanu" i pritisak na zaposlene članove sindikata ASNS i Nezavisnost.

 

"Mi danas nastavljamo nešto što smo započeli prošle nedelje i drago nam je da nam se pridružio ASNS u tome. Nema sumnje da će da nam se pridruže i drugi sindikati koji danas egzistiraju u Krušiku, samo je pitanje kada će to da se dogodi. Videli smo da je tendencija rukovodstva upravo na tome da se sindikalna aktivnost u ovoj fabrici ugasi. To smo kao primer imali u privatnim kompanijama, ali u državnim kompanijama ovo je prvi slučaj", rekao je Titović.

 

Prema njegovim rečima, ovoga puta ima razloga i za zadovoljstvo.

 

"Prošle nedelje, kada smo ovde držali konferenciju za novinare, rukovodstvo je zabranilo ljudima da izlaze na glavnu kapiju. Sad smo stavili ljude na sve tri izlazne kapije iz kompanije i sada vidimo da su pustili ljude da kao normalni građani izađu tamo kuda su i došli na posao", rekao je potpredsednik UGS Nezavisnost.

 

"Nema više straha, ja sam umorna od toga da svi govore kako ne smeju, kako ih je strah. Danas ovi sindikati, sutra drugi sindikati, prekosutra pola radnika. Prema tome, moramo da budemo jedinstveni i moramo da pobedimo strah i da se borimo za svoja prava", poručila je predsednica ASNS Ranka Savić.

Nzavisnost i ASNS ispred Krušika

Nzavisnost i ASNS ispred Krušika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ova dva sindikata su se povodom problema sindikalnog organizovanja u "Krušiku" obratila Republičkom odboru za utvrđivanje reprezentativnosti i Ministarstvu odbrane, te se, kako je najavljeno, očekuju sastanci tim povodom.

 

Potpredsednik UGS Nezavisnost Dejan Titović je najavio da predstoji borba za sindikalna prava, a da su o ovoj situaciji obavestili i dobili veliku podršku međunarodnih sindikalnih organizacija. Dodao je da će tek posle sastanka sa predstavnicima vojnog ministarstva i ministrom videti šta i kako dalje, ali ne isključuje mogućnost radikalizacije.

 

 

Aktuelno

Podzemni kontejneri na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Komunalno sređivanje Pre 2 sati 51 minuta

Divčibare dobilo 13 podzemnih kontejnera

Na Divčibarama je postavljeno 13 podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, čija je vrednost deset miliona dinara. Pored kontejnera postavljene su i posude za odlaganje žara. Biće...