Kuroki, Blagojević i Terzić (21.10.2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Kuroki, Blagojević i Terzić (21.10.2014.) (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2014, 14:26

Ambasador Japana čekao pola sata državnog sekretara!

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u vladi Srbije Atila Juhas (SPS) danas su pokazali krajnje nepoštovanje prema ambasadoru Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, koji je državnog sekretara čekao 30 minuta!

Ambasador Japana, čija je Vlada darovala Srbiji pet miliona evra za sanaciju posledica majskih poplava, a Valjevu preko 110 miliona dinara za sređivanje korita Kolubare, danas je bio gost Valjeva, gde je stigao tačno na vreme u 10.00 časova. U gradskoj kući je razgovarao sa rukovodstvom Valjeva, sa kojim je, potom, obišao  radove na Gerontološkom centru, da bi tačno u 11.00 časova bio na keju Kolubare, preko puta Pećine, gde je bio najavljen nastavak razgovora sa rukovodstvom Grada i izjave za novinare.

Čekajući Državnog sekretara

Čekajući Državnog sekretara (Foto: Đorđe Đoković)

Međutim, ambasador Japana Masafumi Kuroki, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu Marko Blagojević, kao i brojni predstavnici ambasade Japana, na insistiranje gradonačelnika Stanka Terzića, pola časa su čekali državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Atilu Juhasa, koji je bio na putu za Valjevo i „samo što nije!”. Tolerantno i kulturno, ambasador Japana je strpljivo čekao predstavnika države, države kojoj Japan pomaže sa pet miliona evra u saniranju posledica majskih poplava. S obzirom na to da se „samo što nije” oteglo i gradonačelniku je postalo jasno da je neprimereno i nekulturno da ambasador Japana čeka državnog službenika toliko dugo, dozvoljen je početak konferencije za novinare bez državnog sekretara! Nakon pet minuta, stigao je, u velikom stilu i crnoj limuzini, državni sekretar. Bez reči!

Gradonačelnik Stanko Terzić danas ne samo da je pokazao nepoštovanje prema ambasadoru i drugim gostima čekajući državnog sekretara, bio je, najblaže rečeno, neučtiv, kada je tri puta pokušao da prekine direktora Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića, koji je odgovarao na pitanje novinara o izgradnji kuća u valjevskom kraju. Naime, gradonačelnik je, vidno iznerviran što su novinari posvetili pažnju Blagojeviću, a ne državnom sekretaru, koji je, po zamisli Terzića trebao da se obrati novinarima, prekidao Blagojevića povlačeći ga za rukav tražeći da se novinari posvete državnom sekretaru. Na ovakvo ponašanje gradonačelnika reagovali su novinari, koji su nastavili razgovor sa Blagojevićem, ignorišući Terzićev zahtev.

Pojedini novinari su u znak protesta, nakon izjave direktora vladine Kancelarije napustili događaj, ne želeći da čuju šta ima da kaže državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u vladi Srbije Atila Juhas. Većini novinara nije bilo najjasnije, zbog čega se toliko dugo čekao državni sekretar i koja je njegova uloga ili važnost bila u današnjem događaju!? 

Blogovi