Lastra (foto: Đorđe Đoković)
Lastra (foto: Đorđe Đoković)
23.10.2014, 11:56

Vozom do Bara od 1. marta 2015. godine

č: | fb:

Železnice Srbije saopštile su da će iz sopstvenih sredstava izdvojiti 89 miliona dinara za sanaciju deonice barske pruge Valjevo - Lastra, koja je oštećena u majskim poplavama. Odluku o izmenama plana nabavki u 2014. usvojila je Skupština srpskih železnica, a sredstva će biti preusmerena sa pojedinih planiranih nabavki. Radi se o nabavkama teretnih servisnih vozila, istovara drvenih i betonskih pragova, nabavke tucanika i pojedinih geodetskih poslova, čime su preusmerena 73 miliona dinara, dok je u ovogodišnjim nabavkama ostvarena ušteda od oko 16 miliona dinara.

Posle sprovođenja tenderske procedure, za izvođenje radova na sanaciji oko 220 metara deonice Valjevo - Lastra potrebno je 90 dana, pa se očekuje da od 1. marta 2015. godine vozovi počnu da saobraćaju između Beograda i Bara. Na taj način će biti završena prva faza sanacije pruge Valjevo - Lastra, koja će omoguchiti saobraćaj vozova na toj deonici smanjenom brzinom, kao i uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Bara.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, oko 80 miliona dinara biće utrošeno za sanaciju dva najveća od nekoliko klizišta i odrona u klisuri Gradca, zaštićenog prirodnog dobra. Ostali “defekti” na Barskoj pruzi manjeg su obima i lakše savladivi. Čitav posao mogao bi biti okončan za 60 radnih dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole, a radiće se “i na minusu” osim u slučaju velikih snežnih padavina.

Takođe, pripremni radovi na otvaranju gradilišta u Gradcu, na prvom odronu posle Valjeva, gotovo su okončani. Problem prelaska sa desne na levu obalu Gradca rešen je postavljanjem specijalnih betonski ploča. Docnije će material i radnici biti prevoženi teretnim vozovima, što će ubrzati radove. Novim saopštenjem Železnica Srbije rok za obnovu saobraćaja između Beograda i Bara pomeren je sa sredine januara za 1. mart.

Vozovi sada saobraćaju od Beograda do Valjeva i od Požege do Bara. Na relaciji Beograd – Bar ima samo jedan voz dnevno, koji ide obilazno, preko Mladenovca, Lapova, Stalaća i Požege ka Užicu, Prijepolju, Bijelom Polju i dalje ka Baru.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.