Maturanti Valjevske gimnazije (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Maturanti Valjevske gimnazije (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
27.05.2014, 13:44

Veseo poslednji školski čas

č: | fb:

Maturanti Valjevske gimnazije su, ispred „kaveza“, održali poslednji školski čas. Na ovaj način, uz pesmu i zabavu, Gimnazijalci se tradicionalno opraštaju od četvorogodišnjeg školovanja.

Ove godine iz gimnazijske klupe izašlo je 165 maturanata. Učenici završnih razreda srednjih stručnih škola se raspuštaju u petak. Ukupno je na području Kolubarskog okruga 1167 učenika završnih godina, od toga u Valjevu 861. Za one koji nastavljaju školovanje slede završne pripreme za prijemni ispit i upis na fakultete.

I osmacima je ostala još ova sedmica do raspusta. Oni se već uveliko spremaju za završni ispit, koji bi ove godine trebalo da se radi tri dana (16, 17. i 18. juna), jer će, osim testa iz srpskog i matematike, polagati i kombinovani test sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike. U javnosti je bilo polemike o tome da li nakon poplava koje su zadesile našu zemlju treba realizovati završni ispit, s obzirom na to da je veliki broj osmaka sa poplavljenih područja. U Beogradu su učenici pojedinih škola i roditelji čak organizovali i proteste, tražeći ukidanje male mature. Prema poslednjim informacijama, završnog ispita će biti, a učenici iz ugroženih područja će moći da biraju da li će završni ispit polagati u junu ili avgustu, tako je prošle sedmice izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Svaki ispit, bilo završni za osmake, bilo prijemni za srednjoškolce, veliki je stres, možda više za roditelje nego za decu. Mladi znaju da je ispit samo jedan stepenik u nizu koji ih tek očekuju kroz dalje školovanje, tako da im treba puno podrške da na taj stepenik što lakše i bez dodatnih pritisaka zakorače.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 29 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 6 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara