Rebelj (foto: Đorđe Đoković)
Rebelj (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2014, 09:56

U Rebelj dolaze još samo ljudi sa fotoaparatom

č: | fb:

Reporter Kolubarskih.rs, nakon pet meseci, ponovo je bio u Rebelju. Slika u mnogome drugačija, od one, samo nekoliko dana, nakon poplava i klizišta. U junu je sve bilo sveže, tek se dogodilo, otuda i veća tuga, strah i neizvesnost. Bilo je nade i obećanja da će svi dobiti domove ili novac i pomoć. U novembru neka obećanja ispunjena - neko dobio kuću, nekome se tek gradi, neki dobili novac da zidaju sami. Obilazeći Rebelj i Vragočanicu i razgovarajući sa meštanima, nameće se zaključak da niko nije zaboravljen, niko neće ostati nezbrinut, bez krova nad glavom. Jedini, ali dovoljan ili najveći problem, jeste to što je tek nedavno počela izgradnja domova i isplaćen novac za gradnju. Previše je vremena prošlo, a zima samo što nije, poručuju stradalnici.

Rakići

Rakići (Foto: Đorđe Đoković)

Čini se da sa najviše nedaća i problema živi šestočlana porodica Rakić iz Vragočanice. Kuća im je srušena na klizištu – nestala. Nova tek treba da se gradi. „Obećali su nam iz opštine da će ovih dana početi izgradnja. Valjda hoće. Hladno je, ide zima, a mi imamo malu bebu“, kaže Ljiljana Rakić. Porodica već šest meseci živi u garaži iz koje su izneli mašine i od nje napravili privremeni dom. Dom bez prozora, sa najlonima. „Nedavno smo od opštine dobili kontejner, pa smo se proširili, mnogo lakše čekamo zimu“, kaže Ljiljana.

Kontejner

Kontejner (Foto: Đorđe Đoković)

Zoran Simić iz Vragočanice vlasnik je etno sela, koje su Vragočka reka i Obnica odnele u majskim poplavama i to u dva navrata. Nije dobio nikakvo rešenje niti neku pomoć. Preko 40 ari placa i devet objekata odnele reke. „Kažu ne živiš tu, nema obeštećenja“, ne razume tu logiku Simić, ali se nada da će i on dobiti neku pomoć.

Zoran Simić pokazuje štetu koju su napravile Vragočka reka i Obnica

Zoran Simić pokazuje štetu koju su napravile Vragočka reka i Obnica (Foto: Đorđe Đoković)

Koviljka Marković iz Rebelja odlučila je da ostane na selu, neće u grad. Dobila je dva miliona dinara da gradi novi dom gde god želi ili da kupi negde seosko domaćinstvo, „ali šta ću sa tim parama“. Sin Vladan, snaja i unuka žive u Valjevu. Dolaze, obilaze, a ona živi sama „skućena“ u susednom selu. „Ovde više niko ne živi. Rekli su nam da se iselimo. Komšija, kod koga je u kući više naroda dobio je više para -  tri miliona dinara. Drugi komšija, čija deca idu u školu u Poćutu, ništa nije dobio osim rešenja da se iseli. Treći komšija dobio pare kupio je kuću i imanje nekoliko kilometara dalje, tu kuću renovira, a vidiš skida crep sa stare kuće i nosi ga dole“, ukratko Koviljka opisuje situaciju u zaseoku, koje je klizište uništilo.

 

Koviljka Marković

Koviljka Marković (Foto: Đorđe Đoković)

U blizini su i ostaci kuće Milorada Pirgića. „Teško je. Živim sam već 15 godina, od kada mi je žena umrla. Dobio sam dva miliona dinara da izgradim novu kuću. Hoću, izgradiću, ali je teško ponovo kućiti, sve iz početka, sa ovim godinama – ne ide“. Pirgić živi u susednom selu u prijateljima, gde mu je udata ćerka. Kupio je plac, ali još nije počeo gradnju, jer je nedavno dobio novac. „Ne gradi se zimi. Do proleća ću biti podstanar, a onda u svoju kuću. Oni koji su imali manje vrednu kuću, a više ukućana u njoj dobili su više novca, nego mi koji smo više kućili i ulagali, ali nas ima samo jedno ili dvoje. Za kuću u kojoj je bilo petoro dobijali su tri miliona dinara. Moje objekte su procenili na 25.000 evra, kada su prvi put dolazili, da bi mi isplatili dva miliona dinara. Ali, bolje išta nego ništa“, poručuje starina iz zaseoka, koje je ostalo pusto.

Milorad Pirgić

Milorad Pirgić (Foto: Đorđe Đoković)

U Rebelj ponekad navrati još po neko sa fotoaparatom. Stalno dolaze oni kojima je život tu ostao. Ima i onih koji su na život u Rebelju zaboravili. Kažu klizište im došlo kao spas da pobegnu od mesta za koje su mnogi tek sad, nakon majskih poplava, prvi put čuli.

Počela izgradnja kuća

Pre desetak dana u Rebelju, skoro pola godine nakon majskih poplava, počela je izgradnja prve, od tri kuće, koliko će biti sagrađeno u ovom selu na obroncima Medvednika. Većina, od 16 rebeljskih porodica čije su kuće uništene na klizištu, odlučila se za odlazak iz sela, dok će tri porodice na svojim imanjima dobiti nove kuće, čiju izgradnju finansira nemačka organizacija ASB. Pored te tri porodice čije se kuće grade u Rebelju, sedam vlasnika uništenih kuća je dobilo novac, za dve porodice već se grade kuće u Valjevu, dve će biti sagrađene u Sedlarima, a dve kuće u okolnim selima, gde su vlasnici kupili parcele i odlučili tu da žive.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara