Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2014, 12:57

Većnici usvojili i drugi rebalans budžeta

č: | fb:

Nakon samo pet meseci Gradski većnici danas su usvojili i drugi rebalans budžeta grada Valjeva, kojim su budžetska sredstva u odnosu na prvi rebalans smanjena za 2,26 posto ili za 51,9 miliona dinara. Prvi rebalans usvojen je krajem juna i iznosio je 127,44 miliona dinara. Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović pojašnjava da je rebalans neophodan jer su u prvih deset meseci smanjeni prihodi, pre svega prihodi od poreza na zarade, kao i zbog smanjenih nenamenskih transfernih sredstava. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da je koncepcija ovogodišnjeg budžeta promenjena zbog majskih poplava, manje novca je potrošeno u investicije, ali što je najvažnije socijalna davanja nisu smanjena. „I mnogo veći gradovi, sa većom ekonomskom snagom od Valjeva, smanjili su socijalna davanja, međutim naša dugoročna strategija je da su socijalna pitanja bitna i da će grad uvek voditi računa o najugroženijim kategorijama“, poručio je gradonačelnik.

On objašnjava da su prilikom prvog rebalansa značajna sredstva skinuta sa investicija i uložena u saniranje posledica majskih poplava. „Odrekli smo se investicija za Dom vojske i školu u Brđanima, jer smo taj novac usmerili za sanaciju štete od poplava“, kaže gradonačelnik i dodaje da će zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke radovi na školi u Brđanima biti nastavljeni. „Ministarstvo prosvete je raspisalo tender za građevinske radove na školi u Brđanima u iznosu od 114 miliona dinara i četiri miliona dinara za rekonstrukciju fasade Valjevske gimnazije. Radovi na školi biće nastavljeni u februaru i martu, nakon čega će svi građevinski radovi biti završeni. Preostaje još parterno uređenje i opremanje škole“, precizirao je Stanko Terzić.

Gradonačelnik skreće pažnju da je punjenje budžeta u oktobru bilo veće za 25 miliona dinara u odnosu na isti period prošle godine. „Ako nas lepo vreme i građevinska sezona posluže verujem da ćemo do kraja godine uraditi još neki put i još neku ulicu“, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić. O drugom rebalansu izjasniće se odbornici Skupštine grada na sednici 28. novembra.

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Većnici usvojili i završni račun za 2013.

Gradski većnici usvojili su završni račun budžeta Grada Valjeva za 2013. godinu, koji je realizovan sa 92 posto. Gradonačelnik Stanko Terzić je podsetio da je rekordna realizacija budžeta bila 2012. godine sa oko 99 posto. On je objasnio da postoje dva razloga, što planirani budžet od 2,54 miljarde dinara nije realizovan u punom iznosu. „Od 1. juna prošle godine smanjeni su porezi na lična primanja, tako da je u gradski kasu došlo manje oko 68 miliona dinara, a drugi razlog je rekordna investicija u putnu privredu, koju smo imali prošle godine“, kaže Terzić i naglašava da su i 2013. godine sve obaveze prema direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima izvršene i da završni račun budžeta za prošlu godinu pokazuje „domaćinsko poslovanje gradskog rukovodstva“.

Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović kaže da je uz predlog odluke o završnom računu dostavljen i izveštaj nezavisnog revizora,  koji je stavio nekoliko primedbi. „Primedbe se odnose da Grad u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao osnivačke uloge u javnim preduzećiuma čiji je osnivač, a to su Vidrak, Vodovod, Polet, Kolubara i Radio Valjevo. To se odnosi na imovinu tih preduzeća koja su morala da urade procenu imovine i da je unesu u poslovne knjige. Druga primedba se odnosi da Grad nije sveobuhvatno popisao svoju imovinu – puteve, ulice, šume, zemljište...“, objašnjava Stojanović. Nezavisni revizor je izneo je i primedbu o poslovanju Direkcije za robne rezerve. Gradonačelnik najavljuje da ćemo preciznu evidenciju o tome čime grad raspolaže, kad je reč o robnim rezervama, imati do kraja godine. „Od naredne godine planiramo da robne rezerve prebacimo u odsek za poljoprivredu, tako da više neće postojati kao samostalno pravno lice kao indirektni budžetsaki korisnik. To je neophodno uraditi jer je Direkcija za robne rezerve svih ovih godina bila mimo bilo kakve kontrole“, kaže gradonačelnik Stanko Terzić.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 56 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 57 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara