Kuće na Petom puku (foto: Kolubarske.rs)
Kuće na Petom puku (foto: Kolubarske.rs)
24.11.2014, 08:52

Domaće fondacije ne grade kuće u Valjevu

č: | fb:

Nakon majskih poplava, koje su zadesile Srbiju, nekoliko fondacija su uključilo da pomogne onima koji su pretrpeli štetu i koji su ostali bez domova. Stiče se utisak da ne postoji ili da je mala saradnja fondacija i vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Novinari su iskoristili nedavnu posetu Valjevu ministra Aleksandra Vulina i direktora vladine Kancelarije Marka Blagojevića da saznaju da li postoji kordinacija kada je reč o prioritetima između Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i, konkretno, Fondacije „Dragica Nikolić“, koja je do sada u izgradnju kuća uložila oko četiri miliona evra. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin bio je zatečen pitanjem, ali se brzo snašao i odgovorio potvrdno.

„Naravno, kako da ne. Jedna od prvih akcija nakon poplava bila je upravo pomoć Fondacije ’Dragica Nikolić’. Trudimo se da kordiniramo, ali Marko Blagolević će vam bolje odgovoriti na to pitanje“, odgovorio je kratko ministar Aleksandar Vulin.

Marko Blagojević je bio opširniji, ali ne i konkretniji. „Trudimo se, naravno, da budemo u komunikaciji sa svima onima koji pomažu poplavljenima koja god da je vrsta pomoći u pitanju. Bez obzira na to da li je pomoć u zidanju kuće ili neka druga. Mi u ovom trenutku, zahvaljujući donatorima imamo dovoljno kuća na raspolaganju koje se doniraju po sistemu ključ u ruke za sve one koji su ostali bez domova. Imamo dovoljno novca da isplatimo pomoć svima kojima su kuće srušene, kao i za isplatu materijalne pomoći za one čiji su objekti oštećeni“, kaže direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, koji takođe nije precizirao šta znači „trudimo se“, niti kako izgleda saradnja Fondacije i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Ostali smo uskraćeni za odgovor da li vladina Kancelarija ima uvid u to kome fondacije i šta grade, da li postoje rang liste i prioriteti i to da li se ti poslovi dogovaraju i realizuju direktno sa lokalnim samoupravama.

Vulin i Blagojević

Vulin i Blagojević (Foto: Dragan Todorović)

Fondacija supruge predsednika Srbije Dragice Nikolić obezbedila je 485 miliona dinara za sanaciju posledica majskih poplava i, kako najavljuju iz Fondacije, akcija pomoći poplavljenima se privodi kraju. U selima u okolini Bajine Bašte u toku je izgradnja tri nove kuće i postavljanje četiri montažna objekta i završetkom tih radova biće završena i akcija pomoći. Na Ubu su izgrađene tri montažne kuće a dve su adaptirane, u Varvarinu je sagrađena jedna montažna, dok su dve kuće renovirane. Fondacija “Dragica Nekolić” je finansirala i adaptaciju dve kuće u Paraćinu, Koceljevi i selu Miokus, dok je u Kraljevu obezbeđen materijal za renoviranje 180 kuća. 

Fondacija „Ana i Vlade Divac“, u poslednjih pet meseci, obnovila je stotinu kuća, šest škola, tri obdaništa, 15 sportskih terena. U prva tri meseca nakon poplava Fondacija je započela i sprovela projekte obnove u ukupnoj vrednosti od 1,2 miliona dolara, koji su omogućili normalan život nakon poplava za preko 4.500 ljudi u poplavljenim područjima. Kako najavljuju iz ove Fondacije sledeća stanica humanosti je istočna Srbija, gde će, u saradnji sa vladinom Kancelarijom, realizovati projekat „Ujedinimo srca – za istočnu Srbiju.

„Blic fondacija“ i TV Prva uložili su u izgradnju deset objekata u Obrenovcu, dok Fondacija „Dejan Stanković“, finansira radove na izgradnji 28 stanova u Obrenovcu, koji su počeli sredinom novembra.

Ni jedna od ovih fondacija, do sada, nije finansirala izgradnju ili sanaciju objekata oštećenih u majskim poplavama na teritoriji našeg grada. Od 29 kuća, koje se nalaze na spisku za izgradnju na teritoriji Valjeva, privode se kraju radovi na četiri kuće na Petom puku, koje finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok izgradnju kuća u Rebelju i ostalim selima valjevskog kraja  finansiraju Ujedinjene nacije i Delegacija evropske komisije u okviru koje je nemačka organizacija ASB.

Stiže pomoć za privrednike i poljoprivrednike

Jedina pomoć, koja će doći u Valjevo od domaćih fondacija jeste za privrednike i poljoprivrednike, koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama i koji više od šest meseci čekaju bilo kakvu pomoć. Fondacija “Ana i Vlade Divac” sutra bi trebalo da uruče pomoć za postradale poljoprivrednike i privrednike na teritoriji Valjeva. Spisak onih kojima je pomoć neophodna dostavio je Grad, dok su predstavnici Fondacije, nakon obilaska terena i razgovora sa ljudima, odlučili kojim privrednicima će donirati 4.000 evra, a kojim poljoprivrednicima će podeliti sadni i repromaterijal. U Gradskoj upravi još uvek nemaju podatak koliko njih će dobiti pomoć niti kolika je vrednost donacije. Kako nam rekoše, "sve će se znati sutra,kada dođu predstavnici Fondacije".

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 30 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...