Registracija Prijava preko FB
Tribina “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji” (foto: Đorđe Đoković)
Tribina “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji” (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2014, 22:57

Rakić Vodinelić: Vlada prekoračila ustavna ovlašćenja

č: | fb:

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je večeras kako je Vlada Srbije prekoračila ustavna ovlašćenja predlažući zakonska rešenja o notarima, koja su dovela do štrajka advokata, koji traje skoro tri meseca.

Rakić Vodinelić je na tribini Advokatske komore u Valjevu "Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava" rekla kako aktuelna vlast nije očekivala ovakav odgovor advokature i podsetila da je ministar pravde u nekadašnjoj Jugoslaviji bio mnogo mudriji 1930. kada je uslišio "blage primedbe" Advokatske komore Zagreba upućene mu na pojedine odredbe tada donetog prvog zakona o javnom beležništvu.

Ona je izrazila zabrinost zbog nezainteresovanosti vlasti za to što pravni sistem toliko dugo ne funkcioniše i istakla da bi rešenje moglo biti otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ali do toga neće doći brzo. 

Goran Branković, Vesna Rakić Vodinelić, Vera Aćimović i Radovan Marjanović

Goran Branković, Vesna Rakić Vodinelić, Vera Aćimović i Radovan Marjanović (Foto: Đorđe Đoković)

Rakić Vodinelić je podržala večerašnji skup advokata i zbog toga što u Srbiji opet vlada strah od autoritarne vlasti pojedinaca ocenjujući ga (skup) činom hrabrih.

Predsednik Advokatske komore iz Šapca, kojoj organizaciono pripadaju i valjevski advokati, Slobodan  Milutinović informisao je učesnike tribine, advokate i sudije, da danas u Kragujevcu nije prošao naum vlasti da podeli advokate izglasavanjem odluke o prekidu štrajka, koju je na tamošnjoj skupštini predložilo nekoliko advokata "članova stranke na vlasti".

Od valjevskih advokata, na večerašnjoj tribini govorili su predsednica Odbora u Valjevu Vera Aćimović i Goran Branković, najmlađi advokat "po godinama i stažu" i profesor dr Radovan Marjanović, sociolog.

Valjevski advokati su i večeras poručili da ostaju jedinstveni u borbi za uskraćena prava kao trenutno jedina brana ustavnost, zakonitosti i gradjanskih sloboda u Srbiji.

Aktuelno

Vašar u Jovanji (7.7.2020.) ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaji o poštovanju mera Pre 9 sati 50 minuta

Inspektori ne kontrolišu privatne proslave

Epidemiološka situacija u Valjevu je pogoršana zbog brojnih proslava koje su prethodnih dana organizovane u Valjevu i okolini. Sudeći prema izveštajima, nadležene inspekcije ne kontrolišu privatne...  · 9 komentara

Izložba ikona Nenada Hubera  (foto: www.mionica.rs)
U Kulturnom centru u Mionici Pre 6 sati 2 minuta

Otvorena izložba ikona Nenada Hubera

Izložba ikona Nenada Hubera "Drvo nebesko" je otvorena krajem prošle nedelje, a pored Huberovih ikona predstavljene su i ručno rađene drvene kutije za vino Radoslava Hadžića. U umetničkom delu...  · 2 komentara

Europrom u Jabučju (foto: Europrom)
PR tekst Pre 7 sati 54 minuta

"Europrom" od sada i u Jabučju

Valjevski "Europrom" je, u skladu sa svojom poslovnom politikom širenja maloprodasjne mreže van teritorije Valjeva, otvorio i drugi objekat u opštini Lajkovac. Ovaj put "ljubičasta trgovina" je na...