Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2014, 08:40

Nestabilno vreme i zdrave obara

č: | fb:

Nagle vremenske promene ne prijaju nikome, pogotovo onima koji već imaju neke zdravstvene tegobe. U protekle dve nedelje je na kardiologiji Opšte bolnice Valjevo povećan broj pacijenata, rekla je za Kolubarske.rs šef tog odeljenja dr Irena Matić.

- Od 15. maja je u angio-sali zbrinuto šestoro pacijenata sa akutnim infarktom, ali je bilo mnogo više pacijenata sa drugim oblicima akutnog koronarnog sindroma. Bilo je i onih koji u vreme poplava zbog zatvorenih puteva nisu odmah mogli da dođu do nas, iz Šapca, Koceljeve, Ljubovije, Krupnja, Loznice, Bajine Bašte. Pacijenti sa tih područja koji su imali infarkt praktično su ga „pregurali na nogama“, tako da su kasnije zbrinuti, kao i svi ostali kojima je pomoć u Valjevu bila potrebna – kaže dr Matić i dodaje da se u angio-sali svakodnevno uradi četiri-pet intervencija,  materijala ima dovoljno, a ekipe su pripravne za sva hitna stanja.

 

Povećan broj pacijenata i u Hitnoj

 

Hitna služba Doma zdravlja tokom prošle nedelje imala je povećan broj pacijenata, dnevno je bilo i  do 30 intervencija. Pomoć su uglavnom tražili srčani bolesnici i astmatičari. U čekaonicama Doma zdravlja nema većih gužvi.

- Gužvi nema jer su hronični bolesnici disciplinovani, drže se saveta lekara i znaju kada treba da dolaze na redovne preglede, a ostalih pacijenata nema mnogo. Nakon poplava imamo obavezu da evidentiramo pacijenate sa crevnim infekcijama, ali je taj broj uobičajen za ovo doba godine. Iz donacije smo dobili probiotike koje besplatno delimo i za sada smo podelili  malu količinu – kaže prim. dr Radiša Jokić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

 

Ipak, nagle vremenske promene utiču i na zdrave. Na svakom koraku, u prodavnicama, na ulici, u redovima za plaćanje računa, čuju se žalbe na učestale glavobolje, umor, pospanost, neraspoloženje... Očigledno je da vreme „obara“ sve, bez obzira na godine i trenutno zdravstveno stanje, pa je pitanje kako da se zdravi sa nestabilnim vremenom izbore. Dr Radiša Jokić za zdrave ima samo jednu, ali jasnu poruku - umerenost je u svemu vrlina!

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 2 sati

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...