Registracija Prijava preko FB
Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2014, 08:40

Nestabilno vreme i zdrave obara

č: | fb:

Nagle vremenske promene ne prijaju nikome, pogotovo onima koji već imaju neke zdravstvene tegobe. U protekle dve nedelje je na kardiologiji Opšte bolnice Valjevo povećan broj pacijenata, rekla je za Kolubarske.rs šef tog odeljenja dr Irena Matić.

- Od 15. maja je u angio-sali zbrinuto šestoro pacijenata sa akutnim infarktom, ali je bilo mnogo više pacijenata sa drugim oblicima akutnog koronarnog sindroma. Bilo je i onih koji u vreme poplava zbog zatvorenih puteva nisu odmah mogli da dođu do nas, iz Šapca, Koceljeve, Ljubovije, Krupnja, Loznice, Bajine Bašte. Pacijenti sa tih područja koji su imali infarkt praktično su ga „pregurali na nogama“, tako da su kasnije zbrinuti, kao i svi ostali kojima je pomoć u Valjevu bila potrebna – kaže dr Matić i dodaje da se u angio-sali svakodnevno uradi četiri-pet intervencija,  materijala ima dovoljno, a ekipe su pripravne za sva hitna stanja.

 

Povećan broj pacijenata i u Hitnoj

 

Hitna služba Doma zdravlja tokom prošle nedelje imala je povećan broj pacijenata, dnevno je bilo i  do 30 intervencija. Pomoć su uglavnom tražili srčani bolesnici i astmatičari. U čekaonicama Doma zdravlja nema većih gužvi.

- Gužvi nema jer su hronični bolesnici disciplinovani, drže se saveta lekara i znaju kada treba da dolaze na redovne preglede, a ostalih pacijenata nema mnogo. Nakon poplava imamo obavezu da evidentiramo pacijenate sa crevnim infekcijama, ali je taj broj uobičajen za ovo doba godine. Iz donacije smo dobili probiotike koje besplatno delimo i za sada smo podelili  malu količinu – kaže prim. dr Radiša Jokić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

 

Ipak, nagle vremenske promene utiču i na zdrave. Na svakom koraku, u prodavnicama, na ulici, u redovima za plaćanje računa, čuju se žalbe na učestale glavobolje, umor, pospanost, neraspoloženje... Očigledno je da vreme „obara“ sve, bez obzira na godine i trenutno zdravstveno stanje, pa je pitanje kako da se zdravi sa nestabilnim vremenom izbore. Dr Radiša Jokić za zdrave ima samo jednu, ali jasnu poruku - umerenost je u svemu vrlina!

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 10 sati 54 minuta

Vučiću, sedi, i pokri se

Ove nedelje, na N1, emitovan je dokumentarni film "Vladalac" – politička biografija Alerksandra Vučića – ekipe novinara Slaviše Lekića. Šta se videlo, ono što se zna, i što treba ponavljati, da je...  · 4 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta Pre 1 dan 9 sati

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara