Registracija Prijava preko FB
Učesnici konferencije Korak u nauku (2014,) (foto: Nikola Božić)
Učesnici konferencije Korak u nauku (2014,) (foto: Nikola Božić)
30.11.2014, 23:14

Završen “Korak u nauku”

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je završena trinaesta po redu regionalna konferencija mladih naučnika “Korak u nauku”. Ukupno 200 učesnika iz svih delova bivše Jugoslavije predstavilo je svoje ovogodišnje rezultate iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Obrazovni ciklus u Istraživačkoj stanici Petnica zavšava se svake godine okupljanjem odabranih polaznika svih programa ove prestižne institucije, kao i njihovih vršnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na konferenciji “Korak u nauku”.

Prve naučne rezultate iz astronomij, fizike, elektronike, računarstva, matematike, medicine, hemije, biologije, geologije, arheologije, sociologije, psihologije, istorije, lingvistike, dizajna predstavilo je 129 srednjoškolaca. Zajedno sa njima je ove rezultate diskutovalo oko 80 postdiplomaca, doktora nauka i naučnika sa različitih fakulteta i instituta.

“Petnica je mesto koje naša zemlja mora da podržava. To je budućnost ne samo nauke u našoj zemlji, već i drugih oblasti društva. Zato Ministarstvo planira i u buduće da podržava ove mlade ljude i Petnicu”, rekao je na otvaranju Konferencije dr Aleksandar Belić, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Foto: Nikola Božić)

Već drugu godinu za redom na Konferenciji “Korak u nauku” učestvuju i srednjoškolci iz susednih zemalja koji su svoje prve korake u nauci napravili na nekom od letnjih kampova nauke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Crnoj Gori.

“Na XIII petničkoj Konferenciji bilo je predstavljeno 87 naučnih radova iz 15 različitih oblasti. Vrlo smo ponosni na interdisciplinarne teme i istraživanja, koja prate trendove u svetskoj nauci”, kaže Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora Konferencije.

Putanje asteroid u blizini Jupitera, paukovi valjevskog kraja, DNK analiza kostiju sa arheološkog nalazišta, hemijska svojstva kivija, ponašanje na društvenim mrežama, samo su neke od tema istraživanja ovogodišnjih projekata.

Učesnici Konferencije su pokazali ne samo to da imaju interesovanje za nauku, i sposbnost da uspešno realizuju istraživanje, već i istrajnost u kojoj su rezultate pretočili u rad, izlaganje i poster prezentaciju. Radoznalost i istrajnost su vrlo važne osobine uspešnih ljudi.

 

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 dan

U Valjevu još 13 zaraženih koronavirusom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 23. oktobra u Valjevu je još 13 osoba zaraženo kovidom-19, a od ostalih opština Kolubarskog okruga u Lajkvcu je jedna novo zaražena osoba.  · 1 komentar