Predsednik Skupštine Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Predsednik Skupštine Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2014, 09:41

Komisija nije radila svoj posao

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada, u petak, ne bi bilo konfuzije, nejasnoća, prekida i odladganja da je Mandatno-imunitetska komisija zasedala na vreme i da je bilo više kordinacije i dogovora između vladajuće većine i predsednika Skupštine, kaže za Kolubarske.rs predsednik lokalnog parlamenta Mihailo Jokić. On tvrdi da nije namerno prekinuo sednicu Gradske skupštine, kako ne bi bio ispoštovan rok za usvajanje pravila za naplatu poreza na imovinu za iduću godinu, koji ističe 30. novembra. „Da mi je bilo ko iz vladajuće većine skrenuo pažnju na rokove za njihovo usvajanje, sasvim sigurno, sednicu ne bih prekinuo bez obzira na sve dileme i nejasnoće koje su se pojavile u toku zasedanja i sporan odbornički mandata”, kaže Mihailo Jokić. On naglašava da Mandatno-imunitetska komisija nije dobro radila svoj posao.

„Bivši odbornik Dragoljub Krstić je još 4. avgusta podneo zahtev za vraćanje odborničkog mandata. Dan uoči skupštinskog zasedanja, u četvrtak 27. novembra, dostavljen mi je zapisnik sa sednice Mandatno-imunitetska komisija, ali ne i odluka, pozitivna ili negativbna, o tome da se Krstiću vrati mandat. Na moj zahtev komisija se sastala sat i po pred početak sednice u petak i tada su doneli odluku da Dragoljubu Krstiću ne može biti vraćen mandat odbornika, jer je u međuvremenu bio pomoćnik gradonačelnika”, objašnjava Jokić i naglašava da je Mandatno-imunitetska komisija blagovremeno donela odluku o vraćanju mandata i o tome izvestila partiju ili grupu građana sa čije liste je predložen odbornik do novonastale situacije ne bi ni došlo. Takođe, dodaje Jokić, do ovoga ne bi došlo da vladajuća većina nije usvojila ostavku odbornika „Pobede” Vladana Tomaševića. „Mandatno-imunitetska komisija je trebalo da zna da usvajanjem ostavke jednog, a neizborom drugog odbornika Skupština može doći u problem zbog toga što ima verifikovanih 50, a ne 51 mandat. A to se desilo na sednici u petak, dakle imali smo odbornika manje, što je bio jedan od razloga da sednicu prekinem i zatražim mišljenje da li parlament može da zaseda bez verifikovanih svih mandata”, objašnjava predsednik Skupštine grada.

Drugi razlog za prekid sednice, navodi Jokić, bio je taj što dokument Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u kome piše da „pomoćniku gradonačelnika nakon prestanka te funkcije ne može biti vraćen odbornički mandat” nije imao pečat. „Imajući u vidu to, kao i odbornika manje, odlučio sam da prekinemo zasedanje, da zatražimo zvanično mišljenje Ministarstva i da sednicu nastavimo u utorak, što je vladajuća većina odbila i samoinicijativno nastavila zasedanje, ignorišući moju zakonitu odluku o prekidu sednice”, kaže Mihailo Jokić.

U opoziciji, a predsednik Skupštine

Vladajuća većina je 28. februara smenila predsednika Skupštine Mihaila Jokića, koga je Upravni sud, nakon žalbe, vratio na mesto prvog čoveka gradske skupštine. Danas, smenu Mihaila Jokića iz vladajuće koalicije niko ne pominje i ne traži, niti Jokić želi da podnese ostavku s obzirom na to da je njegova SNS u opoziciji. On za Kolubarske.rs objašnjava da vladajuća većina smenu ne traži „verovatno zbog toga što odluka nije konačna, jer su se žalili Vrhovnom kasacionom sudu”. Iz istog razloga Mihailo Jokić se ne povlači sa mesta predsednika Skupštine grada.

„Kada odluka bude konačna, ja ću dati ostavku, jer sam dokazao da sam u pravu, da vladajuća većina nije mogla da me smeni na način kako su to učinili 28. februara”, kaže Jokić i dodaje da će „podneti ostavku i ukoliko vladajuća većina povuče žalbu!” Na našu konstataciju da će možda, pre odluke Vrhovnog kasacionog suda, naprednjaci i socijalisti napraviti koaliciju, pa neće imati razlog da se povuče sa mesta predsednika Skupštine, Jokić kratrko odgovara da je „u zemlji Srbiji sve moguće”.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 46 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...