Valjevski izazov (foto: Wild Serbia)
Valjevski izazov (foto: Wild Serbia)
03.12.2014, 19:50

Valjevski izazov startuje u subotu

č: | fb:

Četvrti Valjevski izazov ove godine, „Wild Serbia“ organizuje u čast stogodišnjice Prvog svetskog rata i velike pobede koju je izvojevala Srpska vojska u Kolubarskoj bitki. Za razlliku od prethodnih godina, kada su bile organizovane jednodnevne multisportske trke na stazama dugim od 50 do 200 kilometara, ove godine, kako najavljuje organizator, „u spomen našim precima pripremamo specijalno izdanje“.

Izazov 2014. će biti organizovan kroz jednodnevnu trku sa brojnim preprekama koje je potrebno da učesnici savladaju da bi došli do cilja. „Za učešće u trci nisu potrebne specijalne veštine i završeni specijalistički kursevi. Nasuprot tome, učesnicima će biti potrebno dosta snage i izdržljivosti da bi završili trku i bili među najboljima. Učestvuje se u pojedinačnoj konkurenciji, u ženskoj i muškoj kategoriji. Svako ko sebe smatra psihofizički spremnim dobrodošao je. Lica mlađa od 16 godina se mogu prijaviti samo ukoliko dobiju pismenu saglasnost od roditelja“, objašnjava Ivan Nastić.

Trka će biti organizovana na teritoriji Valjeva i klisure reke Gradac. „Staza vodi delom kroz grad a delom kroz divlje predele zaštićenog prirodnog dobra – klisure reke Gradac. Obeležena je markerima i može se preći hodajući ili trčeći. Na određenim tačkama na stazi potrebno je savladati prepreke: penjanje uz gimnastičko uže, prevrtanje traktorskih guma, navlačenje balvana, provlačenje ispod bodljikave žice, prelazak preko reke...Dužina staze je do 15 kilometara, a na njoj nema alpinističkih ili speleoloških detalja, kao prethodnih godina, tako da  nije potrebna posebna oprema da bi se trka uspešno završila“, kaže Ivan Nastić.

Okupljanje učesnika planirano je za 10 časova, u subotu 6. decembra ispred Centra za kulturu. „Bilo da je sunčano, kiša ili sneg, trka će biti održana", poručuju organizatori. Prijave se mogu izvršiti online na sajtu www.wildserbia.com/adventureraces . Za najuspešnije takmičare, prodavnica outdoor opreme Sport Depot je obezbedila vredne nagrade u vidu opreme za outdoor sportove.

 

Aktuelno