Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
03.12.2014, 11:27

Izložba umeća i stvaralaštva

č: | fb:

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, valjevske organizacije osoba sa invaliditetom organizuju izložbu na kojoj će prikazati svoje umeće i stvaralaštvo. Na izložbi će biti izloženi nakit, proizvodi, magneti i crteži koji su izrađeni u okviru kreativnih radionica Udruženja “Naši snovi”, Udruženja multiple skleroze Kolubarskog okruga i Društva za cerebralnu paralizu. Izložba će biti otvorena od 18 do 20 časova u holu Centra za kulturu. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Generalna skupština UN je u decembru 2006. godine usvojila Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Republika Srbija je 2009. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom s pratećim Opcionim protokolom uz Konvenciju.

Ovim dokumentom potvrđena je univerzalnost i nedeljivost svih ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i potreba da se osobama sa invaliditetom garantuje puno uživanje svih prava i sloboda, bez diskriminacije.

Grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio 4,5 miliona dinara za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Na konkursu je izabrano osam projekta koji su pre svega okrenuti ka inkluziji, socijalizaciji i uključivanju osoba sa invaliditetom u sve tokove života u društvenoj zajednici Valjeva.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 15 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 12 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 13 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara