Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
03.12.2014, 11:27

Izložba umeća i stvaralaštva

č: | fb:

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, valjevske organizacije osoba sa invaliditetom organizuju izložbu na kojoj će prikazati svoje umeće i stvaralaštvo. Na izložbi će biti izloženi nakit, proizvodi, magneti i crteži koji su izrađeni u okviru kreativnih radionica Udruženja “Naši snovi”, Udruženja multiple skleroze Kolubarskog okruga i Društva za cerebralnu paralizu. Izložba će biti otvorena od 18 do 20 časova u holu Centra za kulturu. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Generalna skupština UN je u decembru 2006. godine usvojila Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Republika Srbija je 2009. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom s pratećim Opcionim protokolom uz Konvenciju.

Ovim dokumentom potvrđena je univerzalnost i nedeljivost svih ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i potreba da se osobama sa invaliditetom garantuje puno uživanje svih prava i sloboda, bez diskriminacije.

Grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio 4,5 miliona dinara za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Na konkursu je izabrano osam projekta koji su pre svega okrenuti ka inkluziji, socijalizaciji i uključivanju osoba sa invaliditetom u sve tokove života u društvenoj zajednici Valjeva.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...