Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
Nakit koji su napravile osobe sa invaliditetom (foto: Klub OSI)
03.12.2014, 11:27

Izložba umeća i stvaralaštva

č: | fb:

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, valjevske organizacije osoba sa invaliditetom organizuju izložbu na kojoj će prikazati svoje umeće i stvaralaštvo. Na izložbi će biti izloženi nakit, proizvodi, magneti i crteži koji su izrađeni u okviru kreativnih radionica Udruženja “Naši snovi”, Udruženja multiple skleroze Kolubarskog okruga i Društva za cerebralnu paralizu. Izložba će biti otvorena od 18 do 20 časova u holu Centra za kulturu. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Generalna skupština UN je u decembru 2006. godine usvojila Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Republika Srbija je 2009. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom s pratećim Opcionim protokolom uz Konvenciju.

Ovim dokumentom potvrđena je univerzalnost i nedeljivost svih ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i potreba da se osobama sa invaliditetom garantuje puno uživanje svih prava i sloboda, bez diskriminacije.

Grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio 4,5 miliona dinara za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Na konkursu je izabrano osam projekta koji su pre svega okrenuti ka inkluziji, socijalizaciji i uključivanju osoba sa invaliditetom u sve tokove života u društvenoj zajednici Valjeva.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 3 sati 50 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 6 sati 26 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar