Ski staza na Divčibarima (foto: Darija Ranković)
Ski staza na Divčibarima (foto: Darija Ranković)
10.12.2014, 08:47

Za žičaru Crni vrh jedini spas je zakup

č: | fb:

Na Divčibarama je pao sneg i trenutno ga ima oko deset centimetara. Još uvek nedovoljno za otvaranje ski sezone, ali dovoljno za pitanje da li će i kada ski-staza „Crni vrh” na Divčibarama biti otvorena za skijaše i da li je spremna za početak sezone. Aleksandar Mijailović direktor „Valisa”, koje gazduje ski stazom „Crni vrh”, kaže da ovo javno preduzeće neće moći da finansira sezonu i rad žičare, s toga je predložio da se raspiše oglas za zakup divčibarske najveće ski staze.

 

Jučerašnji sneg

Jučerašnji sneg (Foto: Kolubarske.rs)

Aleksandar Mijailović kaže da je je staza „spremna 70 do 80 posto i da se čeka prvi sneg”. Međutim prvi sneg biće dočekan sa brojnim problemima, kako Mijailović reče, „kao što smo imali i sa Petnicom na početku sezone kupanja”. Nedovoljan broj radnika i finansije su osnovni problemi sa kojima se suočava „Valis” pred početak zimske sezone. „Pre izvesnog vremena uputio sam inicijativu gradskom rukovodstvu i nadležnim službama da pokušamo ponovo, kao i 2010. godine, da preko oglasa ponudimo ski-stazu za iznajmljivanje u nekom određenom periodu”, kaže direktor i naglašava da je to jedini način da se uradi investiciono održavanje i nabavka topova za veštački sneg, jer Grad za to nema novac. On dodaje da bez dobrog osnežavanja neće biti dovoljno snežnih ili dana za skijanje, kao što ih nije bilo ni prošle godine, kada je staza radila samo jedan vikend u novembru i dva dana u januaru, što je malo i apsolutno neisplativo. „To je veliki gubitak za svakoga ko gazduje stazom, s obzirom na to da se samo za pripremu sezone potroši oko dva miliona dinara”, naglašava direktor „Valisa”.

Aleksandar Mijailović

Aleksandar Mijailović (Foto: Đorđe Đoković)

Mijailović objašnjava da ski-stazi „Crni vrh” nedostaje nekoliko „topova” i „žirafa” za veštačko osnežavanje, a koliko tačno, ”to tek treba da pokaže projekat”. Procena je da je za ozbiljno osnežavanje staze „Crni vrh”, koja je dugačka 850 metara, potrebno 30 do 35 miliona dinara. Drugi problem sa kojim je suočen „Valis” jeste nedovoljan broj radnika.

„Trenutno je zaposleno 12 radnika. Samo je upravnik staze zaposlen u Ustanovi, dok su ostali radnici prošle zime bili angažovani na povremenim poslovima i javnim radovima, a toga ove godine nema, jer smo tu mogućnost iskoristili za angažovanje radnika za rad na bazenima u SRC Petnica”, kaže direktor "Valisa" Aleksandar Mijailović.

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ski-staza je balast za Grad

Kada je Grad  2010. godine, od JP "Skijališta Srbije", preuzeo gazdovanje nad ski-stazom "Crni vrh" na Divčibarama, niko nije ni pretpostavio da će ski-staza biti veliki balast i još veći trošak za lokalnu vlast, koja godinama ne zna šta da čini sa tim „poklonom”. Istina poklon je bio sa felerom jer darodavac nije pripremio stazu za skijanje, niti je imala neophodnu opremu, koju je JP "Skijališta Srbije" trebalo da obezbedi.

Više od četiri godine gradsko rukovodstvo se ne bavi stazom „Crni vrh", niti je bilo zainteresovano da investira u veštačko osnežavanje staze, smatrajući da je kupovina „topova” i "žirafa” za veštačko osnežavanje, za šta treba preko 30 miliona dinara, samo trošak, koji nikada neće doneti zaradu. 

 

Put ka stazi Crni vrh

Put ka stazi Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

Ski-staza "Crni vrh" prosečena je 2006. godine, ali nije bila korišćena jer nije bio obezbeđen prilazni put preko privatnih parcela čiji su vlasnici vodili sudske sporove o naknadi za eksproprisano zemljište. Potom, ni kada je pitanje prilaznog puta bilo rešeno, skijanja nije bilo jer su u JP „Skijališta Srbije” tvrdili da je „za dobro skijanje na Divčibarama potrebno bar pola metra snega”.

U ski-stazu „Crni vrh”, dužine 850 metara, uloženo je oko dva miliona evra. Dvosedna žičara preneta je sa staze "Duboka" na Kopaoniku. Otvorena je 4. januara 2008. godine, a u danu svečanog otvaranje radila je samo nekoliko časova. Ne postoji tačan podatak koliko je ski-staza "Crni vrh" radila od dana otvaranja do danas. Prema nezvaničnim podacima, oko 120 dana.

Žičaru na Zlataru niko nije hteo ni za JEDAN DINAR

Turističko-sportski centar „Zlatar“ ponudio je za dinar zakup Skijališta „Zlatar“ sa ski-kućom i četvorosednom žičarom. Međutim nije bilo zainteresovanih na licitaciji, koja je završena 10. novembra, na kojoj su mogla da učestvuju fizička i pravna lica uz uplaćen depozit od 1,5 miliona dinara. Depozit bio bio iskorišćen za izmirivanja troškova vode i struje za skijalište. U oglasu je bilo naznačeno i to da zakupac ima obavezu da preuzme četvoricu radnika i da za goste hotela “Panorama”, koji je TSC uzeo u zakup, obezbedi besplatno 50 ski-pasova u sezoni i popust od 10 odsto na svaki sledeći ski-pas.

U izgradnju i uređenje ski centra, u proteklih desetak godina, opština Nova Varoš uložila oko 2, 5 miliona evra svojih i sredstava iz donacija i bankarskih kredita. Skijalište koje ima top i tri žirafe za veštačko osnežavanje bilo je uzdanica vlasti u razvoju turizma, a oglas za njegov petogodišnji zakup raspisan je posle dve loše sezone.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...