Admiral Henri Lakaj polože venac (foto: Dragan Krunić)
Admiral Henri Lakaj polože venac (foto: Dragan Krunić)
14.12.2014, 18:09

Poštovanje vojvodi Mišiću i svim borcima

č: | fb:

Povodom obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke delegacija Francuske, admiral Henri Lakaj, francuski vojni ataše Olivie Roan, četiri francuska zastavnika, kao i predstavnici Saveza Srba Francuske i Udruženja Petar Prvi posetili su Valjevo, gde su, zajedno sa predstavnicima Grada položili vence na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću. 

Admiral Henri Lakaj

Admiral Henri Lakaj (Foto: Dragan Krunić)

“Tok istorije, najverovatnije, ne bi bio ovakav da nije bilo i Francuske, kja je učestvovala u Prvom svetskom ratu i ja na neki način mogu da svedočim o tome. Za vreme Kolubarske bitke iz Francuske u Srbiju je došla artiljerija, koju vasa vojska tada nije imala. U vreme Velikog rata na ovim prostorima je bilo stotinka francuskih vojnika, a među njima je bio i brat moje majke. A nekoliko godina kasnije i moj otac je došao u Srbiju i učestvovao u borbama pod vođstvom Stepe Stepanovića”, rekao je danas, nakon što je položio venac na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, admiral Henri Lakaj i dodao da se "danas ne obeležava samo stogodišnjica Velikog rata i Kolubarske bitke, nego i 100 godina srpsko-francuskog prijateljstva". 

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Dragan Krunić)

“Divno je da na stogodišnjicu Kolubarske bitke, najveće pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ovde pred spomenikom velikog vojvode, taj datum zajednički obeležimo sa našim francuskim prijateljima. Bez dela vojskovođe, generala, vojvode Živojina Mišića, bez njegove strategije, vojničkog promišljanja i komande, moderna Srbija sigurno ne bi izgledala ovako. Možda bi Veliki rat imao drugi tok, a njegov kraj bi za naš narod sigurno bio drugačiji”, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On je naglasio da kroz poštovanje, koje ukazujemo polaganjem venca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, a uvek je malo poštovanja i slave koje mu ukazujemo, slavimo i sve borce i heroje koji su dali život za modern Srbiju.

Valjevski gimnazijalci, učenici bilingvalnog odeljenja su pripremili program na francuskom i srpskom jeziku.

Gosti i domaćini ispred spomenika vojvode Mišića

Gosti i domaćini ispred spomenika vojvode Mišića (Foto: Dragan Krunić)

Kolubarska bitka najznačajnija je bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Bitka je vođena novembra i decembra 1914. godine i okončana uspešnom protivofanzivom pod komandom generala Živojina Mišića. 

Posle neuspeha u operacijama oko Drine, suočena s nedostatkom artiljerijske municije, manjkom hrane, odeće i obuće, srpska vojska bila je primorana na povlačenje. Paralelno sa vojskom povlačio se i narod, a dodatni teret bili su i vremenski uslovi. 

Nakon povlačenja srpske vojske, usledio je kontraudar koji je neprijatelja iznenadio, potpuno paralisao i omogućio briljantnu pobedu. U letopisima mioničke crkve, jednom od mesta koje je Mišiću, tokom ove čuvene bitke, služilo kao osmatračnica, i danas čuvaju uspomene na 1914. godinu

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 17 sati 36 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara