Sednica Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
Sednica Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
15.12.2014, 14:45

„Budžet za sledeću godinu je budžet kontinuiteta”

č: | fb:

Članovi Gradskog veća usvojili su predlog budžeta Valjeva za narednu godinu u iznosu od dve milijarde i 243 miliona 800.000 dinara, što je za oko tri miliona dinara manje u odnosu na ovogodišnji budžet, nakon drugog rebalnsa. Kako najavljuje gradska vlast uštede će biti u svim segmentima, što je u skladu sa vladinim merama štednje, koje obuhvataju i lokalne samouprave. Štednja se u najvećem delu odnosi na razvojne projekte, dok će nivo socijalnih davanja u sledećoj godini ostati nepromenjen u odnosu na ovogodišnja izdvajanja.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je budžet za sledeću godinu ocenio „budžetom kontinuiteta” i rekao da će biti socijalno-razvojni. On naglašava da će grad i u sledećoj godini podržavati projekte u socijalnoj zaštiti, kao što su narodna kuhinja, pomoć porodicama poginulih boraca i invalida, lečenje steriliteta, pomoć nezaposlenim porodicama, urgentno hraniteljstvo, „treće dete”, Dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama. Govoreći o razvojnom delu budžeta za sledeću godinu gradonačelnik objašnjava da će izostati velike kapitalne investicije, ali da će i pored manjka novca u gradskoj kasi biti ulagano u infrastrukturu. Prioritet u sledećoj godini, najavljuje gradonačelnik, biće rekonstrukcija Karađorđeve ulice, od ulice Vojvode Mišića do Dušanove, a planirano je i spajanje Sinđelićeve sa ulicom Mirka Obradovića. U budžetu za 2015. godinu nisu planirana sredstva za nastavak radova na Domu vojske i na hali sportova, dok će za školu u Brđanima biti izdvojeno oko 57 miliona dinara za parterno uređenje, kako bi ovaj objekat do kraja sledeće godine, konačno, bio završen. Početkom sledeće godine biće završen i balon na bazenu u SRC Petnica. Gradonačelnik Stanko Terzić najavljuje da će i u 2015 biti nastavljena saradnja sa republičikim organima, kako bi obezbedili sredstva za nstavak radova na sanaciji posledica šteta od poplava.

I pored toga što će najviše novca oko 750 miliona dinara, ili skoro jedna trećina budžeta, biti na raspolaganju Gradskoj direkciji, direktor Dragan Jeremić kaže da je budžet Direkcije za 2015. godinu „iznuđen budžet” i da je dovoljan za plaćanje dospelih obaveza i za redovne aktivnosti Direkcije. Jeremić podseća da još uvek nisu sanirani mostovi oštećeni u poplavama i klizišta. „Za rekonstrukciju šest mostova i 46 klizišta neophodno je 170 miliona dinara. Ako ne budemo imali dodatne prihode u budžetu i ukoliko ne budemo obezbedili sredstva iz pretpristupnih fondova EU i kredita, Direkcija će sledeće godine biti samo servis i to za plaćanje nastalih i obaveza u narednom periodu”, kaže Jeremić i upozorava da ćemo, "ukoliko u budžetu ne bude bilo dodatnih prihoda, biti u velikim problemima sledeće godine”.

Predlog budžeta za 2015. godinu, koji su danas usvojili Gradski većnici sutra će se naći na javnoj raspravi, a pred odbornicima Skupštine grada trebalo bi da bude 25. ili 26.decembra.  

Pored predloga budžeta za sledeću godinu odbornici Skupštine grada na decembarskoj sednici razmatraće izmenu odluke o lokalnim komunalnim taksama, odluke o naknadi za zaštitu životne sredine, program poslovanja Gradske direkcije, „Vidraka”, „Toplane”, JP „Stubo-Rovni”, Predškolske ustanove, Turističke organizacije, Radio Valjeva i Direkcije za robne rezerve, koji su danas prihvatili članovi Gradskog veća.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara