Ambasador Denis Kif polaže venac na spomenik Živojinu Mišiću (foto: Đorđe Đoković)
Ambasador Denis Kif polaže venac na spomenik Živojinu Mišiću (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2014, 16:20

Ambasador Velike Britanije u Valjevu

č: | fb:

Obilazeći gradove gde su boravile i radile britanske bolničarke u Prvom svetskom ratu, danas se u Valjevu obreo ambasador Velike Britanije Denis Kif sa suprugom. Nakon prijema kod gradonačelnika Stanka Terzića, ambasador Denis Kif je položio cveće na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću. „Izuzetno mi je drago što sam baš danas u Valjevu, u danu kada se navršava 100 godina od slavne, Kolubarske bitke. Odajemo poštu vojvodi Živojinu Mišiću, ali i jednoj istinskoj engleskoj kćeri Srbije, Flori Sends“, rekao je ambasador Velike britanije i naglasio da je Flora jedina žena iz Zapadne Evrope koja se, kao vojnik borila u Prvom svetskom ratu. „Samo osam dana od objave rata Velikoj Britaniji, ona se ukrcala na prvi brod i našla se sa dobrovoljcima koji su ktrenuli put Srbije. I ne smo da je lečila bolesne i ranjene, ona se rame uz rame sa srpskim vojnicima borila na bojnom polju. Pa čak i teško ranenja nije odustajala.“, uz veliku zahvalnost svojoj sunarodnici Denis Kif opisuje englesku bolničarku i borca, kojoj je dodeljeno veliko priznanje – Karađorđeva zvezda.

„Za vreme Prvog svetskog rata u Srbiji je bilo preko 600 pripadnika britanskih medicinskih misija, koji su se borili za sve ljudske vrednosti, za koje se naša dva naroda bore skoro 180 godina, koliko traju diplomatski odnosi između Srbije i Velike Britanije“, poručio je danas u Valjevu ambasador Denis Kif.

Ambasador Denis Kif i gradonačelnik Stanko Terzić

Ambasador Denis Kif i gradonačelnik Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Cveće na spomenik velikom vojskovođi, u danu kada se navršava 100 godina od Kolubarske bitke, položili su gradonačelnik Stanko Terzić i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.  

Gradonačelnik je podsetio da je veliki broj Britanki za vreme Prvog svetskog rata boravio u Valjevu lečeći ranjene i bolesne od tifusa. „Bolničarka Flora Sends, koja je boravila u Valjevu od februara do avgusta 1915. godine, se razbolela od pegavog tifusa, ali je uspela da preživi i bila je borac na Solunskom frontu. I ne samo ona, još 11 bolničarki i jedan bolničar boravili su u našem gradu, gde su formirali bolnicu i tako pomogli da posledice epidemije budu što manje“, rekao je Stanko Terzić uz zahvalnost ambasadoru Velike Britanije što je posetio Valjevo, koji je prisustvovao i javnom času u Valjevskoj gimnaziji o Valjevu tokom Velikog rata, Valjevskoj bolnici i ulogama Britanki. Svoju posetu Valjevu, ambasador je završio obilaskom Narodnog muzeja.

U poseti Valjevskoj gimnaziji

U poseti Valjevskoj gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić je danas podsetio da je Valjevo jedan od retkih gradova u Srbiji, koji je brojnim programima i manifestacijama, protekla dva meseca obeležio stogodišnjicu Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke. Program obeležavanja ovog značajnog jubileja završava se večeras pozorišnom predstavom „Mišići“ na sceni Centra za kulturu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 22 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 22 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara