Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2014, 09:18

U javnom sektoru nema viška zaposlenih

č: | fb:

Sve opštine i gradovi u Srbiji moraju da umanje fondove za zarade u narednoj godini, jedna je od mera koju predviđa novi budžet u okviru smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima. Smanjenje broja zaposlenih mora, navodi se u nacrtu budžeta, da se okonča do kraja juna 2015. godine. U skladu sa tom Vladinom merom lokalne samouprave su dužne da projektuju svoje budžete za sledeću godinu. Prema prvim analizama viška zaposlenih u javnom sektoru u Valjevu nema.

Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović kaže da su, prema upustvu Ministarstva finansija, lokalne samouprave, obavezne da smanje masu sredstava za zarade u odluci o budžetu za 2015. godinu, uključujući i zarade za zaposlene koji će otići u penziju.

„Istovremeno smo od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobili dopis da smo obavezni da do 30. decembra dostavimo program racionalizacije, gde se predviđa i traži da broj zaposlenih bude smanjen za 6,5 posto u odnosu na 31.12.2013. godine”, kaže Stojanović i objašnjava da se to ne odnosi samo na Gradsku upravu, nego na sve koji se finansiraju iz gradske kase. „Svaki korisnik budžetskih sredstava uradiće analizu da li će broj zaposlenih biti manji sa odlaskom radnika u penziju do 30. juna 2015. Ukoliko broj zaposlenih i nakon odlaska radnika u penziju bude preko dozvoljenog, moraćemo da radimo racionalizaciju, jer broj zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru mora biti smanjen za 6,5 posto”, kaže Stojanović i naglašava da se smenjenje odnosi na ukupnu masu zarada.

Stojanović ne može precizno da kaže da li ima viška zaposlenih u javnom sektoru i da li će biti otpuštanja u Gradskoj upravi, ustanovama i javnim preduzećima sledeće godine. „Ono što znam jeste da u Gradskoj upravi prošle godine nije bilo novog zapošljavanja, bilo je čak prirodnog odliva, tako da će broj zaposlenih za racionalizaciju biti mali, ili ga uopšte neće biti”, kaže načelnica Gradske uprave. Prema upustvu koje je dostavilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Gradska uprava i ustanove mogu da imaju ukupno 404 zaposlena na neodređeno vreme, a trenutno ih ima oko 330, što je značajno manje od brojke koju je propisalo Ministarstvo.

Zbunjujuće je da prema dopisu Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Valjevo nema viška zaposlenih, a prema upustvu Ministarstva finansija mora da smanjuje masu zarada? Verovatno je hitnost kresanja državnog budžeta uslovila linearno razrezivanje smajenja po opštinama i gradovima, bez posebne analize lokalnih samouprava, kako bi se budžet Republike Srbije uklopio u zadate veličine.

 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 23 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 20 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 21 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara