Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2014, 12:41

Odjavljena epidemija salmoneloze

č: | fb:

Epidemija salomoneloze u valjevskim obdaništima odjavljena je 25. maja, saopštio je danas (!) Zavod za javno zdravlje. Infekcija bakterijom sallmonela enteritidis laboratorijski je potvrđena kod 58 osoba – 54 dece iz vrtića, jednog deteta iz dnevnog boravka u Prvoj osnovnoj školi i troje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“, koja upravlja obdaništima i u čijoj se centralnoj kuhinji dnevno priprema do 2.500 obroka.

Devetoro dece bilo je hospitalizovano u bolnici, a izvor epidemije verovatno je hrana iako salmonela enteritidis nije izlovana u uzorcima obroka pripremanih od 19. do 21. marta, koji nisu bili sačuvani. Kod 44 dece salmonela je „verovatno preneta alimentarnim putem prenosa, a kod 11 verovatno kontaktom“.

Izvor epidemije nije utvbrđen kao ni 2009, kda je zbog epidemije smenjena tadašnja direktorka PU „Milica Nožica“. Gradska vlast je od Ministarstva prosvete Srbije tražila dodatna ovlašćenja kako bi eventualno preduzela mere protiv odgovornih u „Milici Nožici“.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 21 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...