Iz arhive, Pijaca (foto: Đorđe Đoković)
Iz arhive, Pijaca (foto: Đorđe Đoković)
25.12.2014, 15:30

U „Poletu” 80 posto prihoda odlazi na zarade

č: | fb:

Javno preduzeće „Polet”, koje gazduje gradskim pijacama, prošle godine je zabeležilo gubitak od pet miliona dinara, dok je planirani minus u kasi za 2015. godinu oko dva miliona dinara. Ovo javno preduzeće, koje bi trebalo da posluje profitabilno, najviše opterećuje broj zaposlenih i njihove zarade, koje čine čak 80 odsto prihoda „Poleta”. Od 36 zaposlenih trećina je sa fakultetskm diplomom, a među njima je i pet bivših direktora preduzeća.

Gradonačelnik Stanko Terzić podseća da je ovo javno preduzeće, ranije, poslovalo uspešnije i uz konstataciju „da nije uredu da pravite gubitke”, najavljuje da će do marta biti poznata rešenja kako bi u „Poletu” sledeće godine bili smanjeni gubici, jer je to i obaveza Grada, koji je osnivč ovog javnog preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je bio konkretniji, upućujući brojne kiritike na račun rukovodstva „Poleta”. On smatra da je nedopustiv gubitak od oko devet posto od ukupnog obima proizvodnje, na koji u najvećoj meri utiču  izdvajanja za zarade zaposlenih „Nedopustivo je da se od 33,7 miliona dinara, ukupnih prihoda, za zarade izdvaja čak 25 miliona dinara. Taj odnos se u narednih šest meseci mora korigovati”, kaže Kovač i dodaje da problem neće biri rešen predloženom sistematizacijom radnih mesta. „Nedopustivo je i to da ovo javno preduzeće na 36 zaposlenih, pored direktora, ima još sedam šefova ili pomoćnika, što znači da svako rukovodi u proseku sa tri čoveka. Takav način organizacije i rada preduzeća je neodrživ i to je osnovni razlog gubitaka”, kaže zamenik gradonačelnika.

On je saglasan da rukovodstvo „Poleta” program racionalizacije ne može realizovati bez pomoći grada, ali su u obavezi da predlože modele, kojih nema u programu poslovanja za 2015. godinu koje je ovo javno preduzeće dostavilo gradskim većnicima na razmatranje. „Mora se nešto hitno uraditi, jer ukoliko ne budemo reagovali za dve do tri godine preduzeće neće moći da funkcioniše”, poručio je Žarko Kovač.

Za sledeću godinu jedina planirana investicaja u „Poletu”, u iznosu od milion dinara, je nabavka opreme za mlečnu halu na staroj zelenoj pijaci. Planirani prihodi u 2015. godini su 34 miliona dinara, što je za 390.000 dinara više od ostvarenih prihoda u ovoj godini.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 30 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 19 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.