Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2014, 08:34

Odbornici danas o budžetu za 2015.

č: | fb:

Odbornci Skupštine grada danas će se izjašnjavati o predlogu budžeta Grada Valjeva  za 2015. godinu u iznosu od 2.243.800.000 dinara, što je za oko tri miliona manje u odnosu na ovogodišnji budžet, nakon drugog rebalansa. Kako najavljuje gradska vlast uštede će biti u svim segmentima, što je u skladu sa vladinim merama štednje, koje obuhvataju i lokalne samouprave. Štednja se u najvećem delu odnosi na razvojne ili kapitalne projekte, dok će nivo socijalnih davanja u sledećoj godini ostati nepromenjen u odnosu na ovogodišnja izdvajanja. Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je budžet za sledeću godinu ocenio „budžetom kontinuiteta” i rekao da će biti socijalno-razvojni.

Osim što će gradska kasa sledeće godine biti „tanja” i osim štednje, zbog koje će biti manje kapitalnih projekata, novina u budžetu za sledeću godinu je i to što se prelazi na programski model finansiranja. Za razliku od dosadašnjeg linijskog modela izrade budžeta, gde su navedena samo sredstva opredeljena za realizaciji programa, a ne i konkretni projekti, kod programskog modela izrade budžeta utvrđuju se ciljevi, prioriteti i rokovi. U sledećoj godini planirano je finansiranje osam kapitalnih projekata – rekonstrukcija Karađorđeve od ulice Vojvode Mišića do Dušanove, parterno uređenje škole u Brđanima, projekat vodosnabdevanja, toplifikacija, izgradnja regionalne deponije “Kalenić”, balon u SRC Petnica, projekat izgradnje puta M – 4 i opremanje industrijske zone. Najviše novca oko 750 miliona dinara, ili skoro jedna trećina budžeta za narednu godinu, biće na raspolaganju Gradskoj direkciji.

Sve opštine i gradovi u Srbiji moraju da umanje fondove za zarade u narednoj godini, jedna je od mera koju predviđa novi budžet u okviru smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima. U skladu sa tom Vladinom merom lokalne samouprave su dužne da projektuju svoje budžete za sledeću godinu. Prema prvim analizama viška zaposlenih u javnom sektoru u Valjevu nema. U Gradskoj upravi ima ukupno 251 zaposlen, (25 na određeno vreme), u ustanovama i Gradskoj direkciji ima ukupno 392 zaposlena ( 17 na određeno vreme), u Predškolskoj ustanovi je ukupno zaposleno 361 (29 na određeno vreme). Ukupno  zaposlenih u Gradskoj upravi,ustanovama i Direkciji ima zaposlenih 850, od toga 56 na određeno vreme.

Pored predloga budžeta za sledeću godinu odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici razmatraće izmenu odluke o lokalnim komunalnim taksama, odluke o naknadi za zaštitu životne sredine, program poslovanja Gradske direkcije, „Vidraka”, „Toplane”, “Vodovoda”, “Poleta”, JP „Stubo-Rovni”, Predškolske ustanove, Turističke organizacije, Radio Valjeva i Direkcije za robne rezerve.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 4 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 53 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.