Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2014, 11:53

Pre nove nastavljena stara sednica Skupštine grada

č: | fb:

Skupština grada danas treba da razmatra predlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2.243.800.000 dinara, što je za oko tri miliona manje u odnosu na ovogodišnji budžet, nakon drugog rebalansa. Pre nove sednice, na kojoj je budžet na dnevnom redu, odbornici lokalnog parlamenta su nastavili tamo gde su prekinuli 28. novembra. Podsećamo, predsednik Skupštine Mihailo Jokić je prekinuo tu sednicu smatrajući da ne može biti održana i da će sve odluke biti nezakonite, s obzirom na to da je odbornik “Pobede” podneo ostavku, a novi nije izabran,  tako da parlament ne može da funkcioniše sa 50 odbornika. Uprkos tome, vladajuća većina je nastavila sednicu, kojom je predsedavao zamenik predsednika Jovan Lukić i nakon devet usvojenih tačaka, zasedanje je prekinuto.

Mihailo Jokić

Mihailo Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Danas je predsednik Skupštine grada MihailoJokić nastavio sednicu od desete tačke dnevnog reda, kao da je, pre skoro mesec dana, nije prekinuo.

Odbornici opozicije zatražili su objašnjenje zbog čega je sednica nastavljena kod desetete tačke dnevnog reda, kada je prdsednik Skupštine prekinuo na početku zasedanja. Objašnjavajući situaciju predsednik kaže da i dalje smatra da je nastavak sednice, koja je prekinuta 28. novembra, nelegalan i nezakonit. „Međutim, taj deo zasedanja može da poništi samo Upravni sud, kome smo se obratili sa zahtevom za ocenu zakonitosti te sednice i usvojenih odluka“, objašnjava Jokić i dodaje da je dužan, da do tada, nastavi skupštinsko zasedanje. On naglašava „da je to dužan da uradi kao predsenik parlamenta, dok kao Mihailo Jokić, član SNS i dalje smatra da je nastavak nezakonit“.

Na dnevnom redu nastavka sednice, od 28. novembra, bio je i drugi rebalans programa poslovanja JP „Stubo Rovni“, u sklopu koga je i izveštaj Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda o reviziji plana izgradnje brane, koja se odnosi na opravdanost i štetnost izgradnje akumulacije. Odborrnik LDP Dragan Mojsilović je predložio da se o ovom izveštaju odbornici izjašnjavaju na sednici Skupštine grada sledeće godine, naglašavajući da „se o brani razgovara bez politike, da se uključi struka i da se donese stručna, a ne politička odluka“. Nakon kraće rasprave, kada se čuo i predloga da JP Stubo Rovni ne treba da finansira Grad, nego da se prebaci pod okrilje resornog ministarstva, skupštinska većina se saglasila da se ovom javnom preduzeću raspravlja na nekoj od narednih sednica sledeće godine.

Aktuelno