Skupština, glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Skupština, glasanje (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2014, 20:11

Odbornici usvojili budžet za 2015. godinu

č: | fb:

Odbornci Skupštine grada danas su sa 29 glasova za i devet uzdržanih usvojili predlog budžeta Grada Valjeva  za 2015. godinu u iznosu od 2.243.800.000 dinara. Budžet je više socijalni, a manje razvojni, jer će naredna godina biti godina štednje,  koja se u najvećem delu odnosi se na kapitalne projekte, dok će nivo socijalnih davanja u sledećoj godini ostati nepromenjen u odnosu na ovogodišnja izdvajanja. Opozicioni odbornici smatraju da budžet za sledeću godinu niti je socijalni, niti je razvojni, nego je budžet preživljavanja, politički i budžet  servisiranja. Vladajuća većina pak poručuje da je budžet racionalan i da će racionalno biti realizovan, maksimalan u ovim uslovima, a što je najvažnije nije umanjena ni jedna socijalna usluga.

Osim što će gradska kasa sledeće godine biti „tanja” i osim štednje, zbog koje će biti manje kapitalnih projekata, novina u budžetu za sledeću godinu je i to što se prelazi na programski model finansiranja. Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović pojašnjava da za razliku od dosadašnjeg linijskog modela izrade budžeta, gde su navedena samo sredstva opredeljena za realizaciji programa, a ne i konkretni projekti, kod programskog modela izrade budžeta utvrđuju se ciljevi, prioriteti i rokovi.

Govoreći o meri Vlade Srbije po  kojoj sve opštine i gradovi moraju umanjiti fondove za zarade u narednoj godini, gde se predviđa da broj zaposlenih bude smanjen za 6,5 posto u odnosu na 31.12.2013. godine, Jelica Stojanović kaže da u valjevskoj upravi viška zaposlenih nema. “Zakon dozvoljava da bude 404 zaposlena, a trenutno u Gradskoj upravi ima 388 zaposlenih. Većina ustanova i javnih preduzeća u Valjevu nema viška zaposlenih”, kaže Stojanović i dodaje da ukoliko se, nakon analize, pokaže da ima prekobrojnih, te ustanove i preduzeća moraće da urade program racionalizacije i smanje fond plata”.

U budžetu za narednu godinu za kapitalne investicije planirano je 136 miliona dinara, što je “smešno malo” za grad poput Valjeva, smatraju opozicioni odbornici. Planirana je rekonstrukcija Karađorđeve od ulice Vojvode Mišića do Dušanove, parterno uređenje škole u Brđanima, projekat vodosnabdevanja, toplifikacija, izgradnja regionalne deponije “Kalenić”, balon u SRC Petnica, projekat izgradnje puta M – 4 i opremanje industrijske zone. Najviše novca oko 750 miliona dinara, ili skoro jedna trećina budžeta za narednu godinu, biće na raspolaganju Gradskoj direkciji.

Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici opozicije kritikovali budžet, vlast branila!

Predsednik Skupštine Mihailo Jokić smatra da valjevski budžet više od deceniju niti je razvojni, niti je socijalni, a sledeće godine najveći problem će biti to što nema para. „Ako se nastavi ovakav trend, a sigurno je da hoće, ni ovakav budžet, koji je manji od prošlogodišnjeg, neće se ostvarati. Biće maksimalno dve miljarde dinara“, prognozira Jokić. On je kritikovao to što se „ponovo bacaju pare“ u JP „Stubo Rovni“.

„U sledećoj godini planirano je 22,5 miliona dinara za to javno preduzeće i to su bačene pare. Ne treba finansirati toliko broj zaposlenih. Najviše tri radnika, jedan da komanduje, drugi da piše a treći da čisti“, predložio je Jokić. Analizirajući planirane prihode on smatra da je previsok porez na imovinu, jer osiromašeni građani neće moći da plaćaju. „U sledećoj godini planirana je naplata od 275 miliona dinara, što  je neralno“, kaže Jokić i navodi primer da je za devet meseci ove godine naplaćeno samo 131 milion dinara poreza od građana. Jokić je vladajućoj većini poručio da je „samota  da planirate povećanje cene komunalnih usluga u vreme opšte besparice“.

Odbornik SNS Milan Marković kaže da  jedino socijalisti misle da je ovaj budžet dobar. „Para je sve manje, a gradsko rukovodstvo nije sposobno da se ta situacija popravi. Budžet je politički“, zaključuje Marković.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač poručio je, pre svega odbornicima opozicije, da nije logično tražiti više novca za potrošnju, a istovremeno se zalagati za smanjenje prihoda, pre svega ostvarenih po osnovu poreza i taksi.

Glasanje

Glasanje (Foto: Đorđe Đoković)

U odbranu predloženog budžeta, odbornica vladajuće većine Mila Grujičić (JS) kaže da je „sasvim dobar s obzirom na teška vremena i poplave, zbog kojih je bilo neplaniranih troškova“.  Zoran Matić (DSS), odbornik većina smatra da neće biti lako napuniti budžet za sledeću godinu.  Što se tiče kapitalnih investicija, jasno je da novca nema, i možda baš zbog toga treba planirati i investirati u samo jedan „vrhunski kapitalni objekat, koji unapređuje, postaje brend grada i donosei zaradu“. Sličan stav iznela je i odbornica opozicione SNS Zorica Jocić  koja kaže da „treba imati ideju“. Ona je navela primer Jagodine i muzej voštanih figura u koji grad nije uložio veliki novac, a muzej ostvaruje zaradu i puni gradsku kasu. „I to je jedan od  načinada se povećaju prihodi u budžetu, a ne samo preko komunalnih taksi i poreza“, poručila je Jocić.

„U predloženom budžetu za 2015. godini nema perspektve za omladinu i zapošljavanje“, smatra odbornik „Pobede“ Ljubomir Bradić i pita „kada će biti završena brana ’Stubo Rovni’, bunar bez dna i zašto se za akumulaciju izdvaja preko 22 miliona dinara, a za poljoprivedu samo osam miliona dinara“?

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić kaže da budžet ne može biti spisak želja.“Budžet za sledeću godinu je servisni, jer servisiramo ono što je Vlada opredelila. On naglašava da je Valjevo među retkim gradovima koji nema deficit i koji uspeva da servisira sve svoje zakonske obaveze. „Budžet za 2015. godinu je maksimalno racionalno napravljen budžet koji će se i racionalno realizovati“, rekao je pomoćnik gradonačelnka Milorad Ilić.

„SNS neće podržati predlog budžeta za 2015.godinu, ali nećemo biti ni protiv, bićemo uzdržani“, rekao je odbornik Slobodan Gvozdenović, jer, kako reče “imamo odgovornost prema građanima“. On smatra da je budžet mogao biti bolji. „Možda bi i bio bolji, da su došli pametni i radni, a ćutljivi i poslušni otišli“, poručio je Gvozdenović.  

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Završna reč gradonačelnika

Gradonačelnik Stanko Terzić je objasnio da je budžet za 2015. godinu najrealniji u ovim okolnostima i u ovoj sitiacij. On je naglasio da Valjevo nije umanjilo ni jednu socijalnu uslugu, a što se tiče razvojne strane, „Valjevo iz svog budžeta ne može da obezbedi razvoj grada“,  poručio je gradonačelnik i naglasio da  u „velikoj meri zavisimo od republike“.

Odbornici su govorili i o ulaganju u vodosnabdevanje, u vodovod u Brankovini i na Divčibarama,o azilu i psima lutalicama, zagađenju grada, o višegodišnjem „bacanju para“ u školu u Brđanima, sportskoj hali, Domu vojske...

Gradonačelnik je odgovorio na svaku primedbu i pitanje odbornika. O izdvajanju za omladinu,  vodosnabdevanju grada, problemima sa psima lutalicama, o sredstvima koja se izdvajaju za škole, pohvalivši direktora OŠ „Nikolaj Velimirović“ koji se sam angažovao obezbeđujući novac za rekonstrukciju škole, ne čekajući samo novac iz budžeta, o sportskoj hali... Gradonačelnik se saglasio da je neophodna rekonstrukcija Medicinske škole, a što se tiče vodovoda u Brankovini, „jedino rešenjeje grdska voda“.  Odgovarajući na brojne primedbe odbornike o „bacanju para“ u akumulaciju „Stubo Rovni“ , Terzić se slaže da pod hitno treba racionalizovati ovo javno preduzeće, kroz socijalni program. „Ali to  je najveća investicija u zapadnoj Srbiji u koju je  uloženo šest-sedam miliona evra“, podsetio je Terzić.

Govoreći i predlogu da sledeće godine poskupe komunalne usluge, gradonačelnik kaže da će „još jednom sagdati da li građani mogu da izdrže poskupljenje, ali nećemo da urušimo javna preduzeća tako što ćemo držati cene, koje su najniže u Srbiji“, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić na sednici Skupštine grada.

U nastavku sednice usvojena je odluka o lokalnim komunalnim taksama i gradskim administrativnim taksama. Odbornici su nakon kraće diskusije i nekoliko pitanja vezanih za komunalnu izgradnju usvojili program poslovanja Gradske direkcije za 2015. godinu.

 

Pauza

Pauza (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 29 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...