Beloglavi supovi  (foto: Miroslav Jeremić)
Beloglavi supovi  (foto: Miroslav Jeremić)
09.01.2015, 17:40

U Trešnjici ima 24 para beloglavih supova

č: | fb:

U koloniji beloglavih supova, u klisuri reke Trešnjice, tokom 2014. bila su 24 gnezdeća para tih retkih, zakonom zaštićenih ptica, kaže rendžer Dragan Đekić iz valjevskog Centra za prirodne resurse "Natura", koji brine o njihovom opstanku u tom prirodnom staništu.

"Iako je 2014. po broju gnezdećih parova beloglavih supova bila najbolja do sada, zbog loših vremenskih uslova tokom prošle godine izgubili smo 13 mladunaca, dok je preostalih 11 u dobrom stanju", kazao je Đekić.

On je rakao kako je u 2014. jedna ptica bila povređena "najverovatnije pri sletanju" ali se oporavila u prihvatilištu podignutom u selu Grčići, kod Ljubovije. Druga je "pala preko Drrine, u selu Grabovica". Zbog komplikovane procedure, u skladu sa međunarodnim propisima, nije vraćena u koloniju, u Trešnjici, ali je zbrinuta u Repblici Srpskoj (RS) i sada se nalazi u prihvatilištu u Popovom Polju. "Njeno zbrinjavanje omogućeno je sporazumom o saradnji zavoda za zaštitu prirode iz Beograda i Banja Luke", dodao je Đekić.

Beloglavi supovi 

Beloglavi supovi  (Foto: Miroslav Jeremić)

Đekić kaže kako je u prošloj godini beloglavim supovima u Trešnjici obezbeđeno oko 22 tone hrane, što je rekord do sada, te da na tom planu nema problema.

"Bitno je da nema trovanja ptica iako ta opasnost potencijalno uvek stoji zbog korišćenja kreozana i sličnih sredstava za zaštitu bilja. Opasnost je i povećan broj pasa lutalica, odnosno divljih svinja i sreneće divljači, koji se okupljaju oko hranilišta za beloglave supove", kazao je Đekić.

Beloglavi supovi u klisuri Trešnjice su najsevernija kontinentalna kolonija u Evropi, a kolonije beloglavog supa u Srbiji nalaze se i u klisurama reka Uvac i Mileševka, o kojima takođe brine Zavod za zaštitu prirode Srbije.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 9 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 46 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar